Fra Terra til Troms

At ikke kommune-Norge lærer, skjønner vi ikke. I årevis har Terra-skandalen rystet mange kommuner. Man skulle tro at alle skandaleoppslagene har fått kommuner og fylkeskommuner til å tenke seg godt om før man begir seg inn på nye finanseventyr.

Men det som nå avsløres i datterselskapet til det kommune-eide Troms Kraft, og eventyret eller rettere marerittet i datterselskapet i Sverige er til å gremmes av.

I følge Dagens Næringsliv brukte en økonomiprofessor ved Handelshøyskolen 10 – 15 minutter på å lese galskapen i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur. Regnskapet skal være blåst opp med 1,8 milliarder svenske kroner. Disse pengene er bokstavelig ”blåst” vekk. Det tragiske er at Tromsø kommune og Troms fylkeskommune som er eierne i Troms Kraft, har subsidiert svenske kommuner med billig kraft i nærmere ti år.

Når man leser hva avisene skriver i denne saken, kan man bli rystet over økonomistyring og ledelse. Dersom det er riktig at man har hatt ekstra revisorer til å se gjennom regnskapene uten at de har funnet noe graverende, er skandalen desto større. Men ledelsen i Troms Kraft og eierne kan uansett ikke løpe fra ansvaret de har.

Det er opplagt at pengene som nå er tapt, kunne ha vært brukt til mye fornuftig i Troms. Det være seg til bygging av sykehjem, skoler, barnehager eller alle de andre oppgavene som kommuner og fylkeskommuner har ansvar for. Dersom denne saken ikke får etterspill, må det stilles store spørsmålstegn til hva kommuner og fylkeskommuner skal drive med. Det må også stilles spørsmål om hvilket ansvar politikerne som sitter i de styrende organene har.