Manhattan på Nesodden?

Aftenposten har tatt tak i en svært aktuell problemstilling. Hvordan skal hovedstadsområdet forholde seg til at det kan bli 750 000 flere mennesker om 50 år? I 2060 regner man med at det er nærmere to millioner mennesker i Oslo og Akershus som lenge før den tid bør bli slått sammen til ett fylke med langt færre kommuner enn i dag.

En ting er å bygge nok boliger, barnehager, skoler, sykehjem, sykehus og butikker/kontorer, men folk skal også kunne reise rundt om. Mye må selvsagt skje kollektivt. Der er vi på etterskudd allerede. Men i løpet av de neste år må det skje en enorm satsing på dette området. Det antydes at man kanskje må bruke mer enn 180 milliarder kroner bare på utbygging av kollektivtrafikken.

Vi synes det er viktig at Aftenposten reiser denne problemstillingen. Men spørsmålet er om politikerne får dette med seg. På mange måter stikker dagens politikere hodet i sanden.

I en stor tegning viste Aftenposten et bilde hvor hele Nesodden var kledd med skyskrapere som Manhatten i New York. Nå tror ikke vi at det vil skje, men at det blir en stor utbygging både på Nesodden og i alle andre kommuner og byer/tettsteder rundt Oslo er vi overbevist om. Vi tror at man også må se litt på markagrensen.

Nå kan en oppgradering av banesystemet rundt hovedstaden gjøre at man kan bo lenger unna enn mange gjør i dag, men likevel ha en rask pendling fra og til jobb. Veisystemene må også forsterkes, men skal man ta unna det virkelig store antall mennesker som reiser er det kun baneløsninger som gjelder. Selvsagt kan man også i sterkere grad bruke fjorden. Det er svært sjelden at vi som pendler med Nesoddbåtene har problemer, men det har sannelig dem som reiser med tog eller bil.