Industrien krever CO2-støtte

Arbeidsgiverne og arbeidstakerne i norsk industri går sammen om å kreve kompensasjon for CO2-påslaget i kraftprisen som EUs kvotehandelssystem legger opp til.

LO, Norsk Industri og Energi Norge har utarbeidet en liste med krav som de mener vil bidra til økt verdiskapning i norsk næringsliv. Det er første gang at de tre organisasjonene samler seg om energi- og næringspolitiske tiltak i en felles plattform.

– Sektorpolitikken har utspilt sin rolle. Nå må vi se klimapolitikk, energipolitikk og næringspolitikk i sammenheng, sier LO-leder Roar Flåthen, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Oluf Ulseth i Energi Norge.

Blant kravene er utbygging av strømnettet, nye lønnsomme mellomlandsforbindelser og CO2-kompensasjon.

– Vi argumenterer ikke mot en offensiv klimapolitikk i EU og Norge, men vi sier at bedrifter som konkurrerer på verdensmarkedet må skjermes for de ulempene denne politikken gir på kort sikt, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

– Hvis man ikke gjør det, vil de landene som er klimasinker bli belønnet med nye industriarbeidsplasser. Slik karbonlekkasje er dårlig nytt både for oss og klimaet, framholder han.