80 prosent sier nei til EU

Fire av fem spurte vil ikke at Norge skal bli EU-medlem. Det viser en undersøkelse som Sentio har laget for Nationen.

Ifølge målingen sier 79,8 prosent nei til norsk EU-medlemskap. 12,6 prosent sier ja. Sentio har aldri målt så lav EU-støtte i Norge. Motstanden viser seg i alle aldersgrupper og det er flertall både i byer og på bygdene.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener krisen i Europa er grunnen til den lave oppslutningen rundt EU-prosjektet.

– Det er vanskelig å tenke noe annet enn at dette har med krisen å gjøre. I tillegg er det ingen partier eller opinionsledere som gir uttrykk for at norsk EU-medlemskap er en viktig sak, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, til Nationen.

Administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri tror også at Europa-krisen har påvirket opinionen i Norge.

– Det er en logisk respons på at folk opplever at Norge går klar av uroen i Europa og at vi greier oss godt. Folk oppfatter ikke at dette er noe Norge har interesse av, sier Hansen.

Investor Jens Ulltveit-Moe ga for to år siden 100.000 kroner til Høyre for at partiet skulle arbeide mer for norsk EU-medlemskap. Han lar seg ikke skremme av krisen i Europa.

– Landene sør i Europa må gjennom den samme hestekuren som Sverige og Norge gikk gjennom tidlig i 90-årene. Vi kom ut av den perioden med økonomier som var styrket. Jeg tror det samme vil skje i Sør-Europa, men det vil jo være mer støy rundt prosessen. Starten med å skifte ut regjeringene i Hellas, Italia og Spania er likevel lovende, sier Ulltveit-Moe.