Basaltfiber i betong sikrer lang levetid

Aaltvedt Betong AS i Skien har etter flere års forsknings- og utviklingsarbeid startet produksjonen av en ny type belastningslodd i betong for sjøledninger.

Det nye er at man benytter basaltfiber i betongen for å sikre at det ikke oppstår korrosjonsskader på armeringen. Loddene skal sikre at rørledningene ligger trygt forankret på sjøbunnen og da vedlikehold på slike ledningsnett er svært kostbart, er det viktig at man prosjekterer for å unngå å måtte bytte ut belastningslodd på grunn av korrosjon. Hvert år legges det anslagsvis 2000 km vann- og avløpsledninger i sjø og vann her i Norge. Dette kommer som et resultat av at små vann- og renseanlegg legges ned og erstattes av større enheter. Samtidig etableres bedre beredskap i eksisterende nett gjennom interkommunalt samarbeid. Dette medfører at det legges mer sjøledninger som sikres ved påmontering av belastningslodd før nedsenkning på bunnen. Løsningen gir tilnærmet evig liv for belastningsloddene.

Fabrikksjef i Aaltvedt Betong AS, Kjell Myhr framhever at hovedfordelen med å benytte basaltfiber i disse betongproduktene ligger i den lange levetiden for armeringen samtidig som fibrene kan tilsettes i den ferske betongen slik at en opprettholder en høy produksjonskapasitet i eksisterende produksjonslinje. Dette sikrer lang levetid for produktene og effektiv produksjon.

Basaltfiber leveres av selskapet i ReforceTech AS i Asker. Basaltfiber er et naturmateriale som produseres med bergarten basalt som råmateriale og har sin opprinnelse fra vulkansk aktivitet.

Basalt som armeringsmateriale har store potensialer, også innen andre betongløsninger. Det blir spennende å følge hvordan denne armeringsmetoden blir utnyttet også i andre konstruksjoner utsatt for korrosjonsbelastning. Selv om kostnaden for denne type armering er høyere enn for mer tradisjonelle løsninger, vil muligheten som ligger i ”evigvarende” konstruksjonsdetaljer kunne åpne for bruk av basalt i produkter og på steder som vanskelig lar seg vedlikeholde.