Flis reduserte CO2-utslipp med 2000 tonn

I ett år har 90 prosent av de 55 000 kvadratmeterne areal ved Stavanger lufthavn, Sola - inklusive flyplasshotellet, vært varmet opp av biomasse – nærmere bestemt flis.

Det har spart miljøet for 2000 tonn CO2-utslipp (tall fra Sweco). Som en illustrasjon kan man si at reduksjonen av CO2 blir som å parkere 650 biler som hver kjører 12 000 km i året. Anlegget har vært i drift siden høsten 2010 – og erfaringene så langt er utelukkende positive. Lufthavnsjef Leif Lorentzen håper at prosjektet kan være en øyneåpner for andre sektorer i samfunnet.

- I Sverige har de 30 000 anlegg av den typen vi har etablert her. I Norge eksisterer det 150. På bakgrunn av de erfaringene vi har gjort oss med denne type teknologi, er det tankevekkende at ikke flere satser på klimanøytral energi, sier han.

Men det er ikke bare bruken av biomasse som er avgjørende for miljøregnskapet, men også hvor den kommer fra. Flisen på Sola hentes fra lokale skogområder i Rogaland. Lufthavnen har også fått benyttet seg av Vegvesenets skogavfall etter rydding langs veien. Ellers er den asken som kommer ut av pipa etter forbrenningen så ren at den kan legges rett ut i skogen igjen.

Inne i bioenergisentralen er det to ovner. Kapasiteten på disse er henholdsvis 500 og 1500 kilowatt. Slik kan energiproduksjonen justeres med årstidene. Totalt har anlegget produsert 4 GWh (Gigawatt) det første året i produksjon.

- Energibehovet hos en lufthavn med den infrastrukturen vi råder over er stort. Og etter at vi i 2010 supplerte et hotell til den allerede eksisterende bygningsmassen, har behovet økt ytterligere, sier sjef for Teknikk og kundeservice ved Stavanger lufthavn, Sola, Morten Wathne.

Les mer hos Avinor