LO avventer vikar-svar fra regjeringen

En rekke fagforbund motsetter seg innføring av EUs vikarbyrådirektiv. Nå kan LO følge etter.

– Vi holder fast ved kravene om å sikre arbeidsmiljøloven og tariffavtalene. Foreløpig har vi ikke fått svar fra regjeringen og vi vet ikke når det kommer, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken til NTB.

Han er blant appellantene når LO i Oslo og en rekke fagforbund holder fanemarkering mot vikarbyrådirektivet utenfor Stortinget mandag.

LO-sekretariatet vedtok i fjor å åpne for at direktivet kunne innføres i Norge, under forutsetning av at arbeidsmiljølovens regler om innleie kan opprettholdes.

Dersom det sås tvil om dette er mulig, kan LO komme til å trekke støtten til direktivet. I motsetning til Fellesforbundet, har ikke LO sentralt fattet noe vedtak om at Norge bør reservere seg mot direktivet, slik EØS-avtalen åpner for.

Tror loven må endres

NHO mener det kan bli nødvendig å skrive om arbeidsmiljøloven dersom vikarbyrådirektivet innføres i Norge.

– Loven må sannsynligvis endres dersom direktivet blir del av norsk lovgiving, sa NHO-advokat Henrik Munthe til NTB fredag.

I NHOs høringsuttalelse fra i fjor vises det til lovtekstens paragraf 14-12, som setter klare begrensninger for bruken av vikarer og midlertidige ansatte fra bemanningsbyråer.

«Arbeidsmiljøloven §14-12 kan neppe opprettholdes ved implementering av bemanningsbyrådirektivet», heter det i høringsuttalelsen.

NHO anser det ikke som negativt om arbeidsmiljøloven mykes opp når det gjelder bruken av vikarer fra bemanningsbyråer. LO ser det helt annerledes.

– Lovlige ansettelsesvilkår, reelt stillingsvern og lovfesting av effektive håndhevingstiltak for likebehandling er en forutsetning for at LO skal støtte implementering av vikarbyrådirektivet, sa LO-leder Roar Flåthen da LO-sekretariatet behandlet saken i fjor.

Uenighet

Tidligere i uka gikk et flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe inn for å si ja til det omstridte EU-direktivet, til protester fra SV og en rekke tunge LO-forbund.

– Dette er et slag i trynet. Ap sa i valgkampen at partiet ville prioritere kampen mot sosial dumping høyt. De har fått et entydig råd fra fagbevegelsen og vedtar det motsatte, sa styremedlem Eldar Myhre i Fellesforbundet til Klassekampen fredag.

Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund tror LO-sekretariatet vil endre syn om loven må skrives om.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen slo kategorisk fast overfor NTB før helgen at det er uaktuelt for partiet å snu.

– Vi har tatt vår beslutning. Saken er nå til behandling hos regjeringen, sa hun.

Til tross for at slaget synes å være tapt i regjeringen, nekter SV å legge ned våpnene. Partiets landsstyre vedtok så sent som forrige helg at Norge bør benytte reservasjonsretten som EØS-avtalen gir rom for.

– Ap legger helt sikkert til grunn at Norge vil kunne beholde våre regler. Forhåpentligvis har de rett. Men hvis vi sier ja til direktivet, overlater vi makten over dette til domstolene. Arbeidsgiverne kan reise sak, og håpe på å få til den liberaliseringen de ikke har fått politisk flertall for, sier SV-nestleder Audun Lysbakken.