Det blir enklere å pusse opp badet selv

Fra 1. januar blir det enklere å bygge om våtrom. Dersom ombyggingen ikke påvirker naboens eiendom, skal en ikke lenger måtte søke kommunen om tillatelse, opplyser kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Siden sommeren 2010 har man måttet søke kommunen om tillatelse for å få bygge eller bygge om på våtrom. Denne søkeplikten medførte et omfattende byråkrati i mange kommuner, og i noen tilfeller krevde kommunene fire-fem godkjenninger for et vanlig våtromsarbeid.

Fredag opplyste kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete at byggeforskriftene nå skal endres.

– Fukt utgjør en vesentlig del av skadene på bygg. På den andre siden har det blitt for mye byråkrati knyttet til å søke om byggetillatelse. Vi fjerner plikten til å søke for å gjøre det enklere for folk. Men byggekravene om kvalitet gjelder selvsagt fremdeles, sier Navarsete i en pressemelding.

Når plikten til å søke faller bort må eier selv ta privatrettslig ansvar for arbeidet, og eier må selv sikre kvaliteten gjennom kontrakter. Foretak får ikke noe selvstendig ansvar overfor kommunen, og eier kan ikke be kommunen ha tilsyn med foretakene. Man kan heller ikke lengre få ferdigattest for arbeidet.

De nye reglene gjelder kun når en ikke bryter brannskillet. Man må fremdeles søke hvis man fysisk må gå gjennom vegg, gulv eller tak hos naboen for å plassere nye sluk eller rør.