Har ikke tenkt på boligkundens beste

– Det er åpenbart ikke boligkundens beste Finanstilsynet har i tankene med sine nye retningslinjer, sier Eskil Ørdal, daglig leder i Mesterbygg Innherred AS og nestleder i BNL.

– Når de ignorerer forslaget om å gjøre unntak for langsiktige fastrentelån, og lån uten avdragsutsettelse, er det nok andre motiver de har for sine retningslinjer. De "kjøler" kanskje ned økonomien nå, men boligmangelen blir bare økende når de stikker kjepper i hjulene på så mange førstegangsetablerere. Og presset i byggemarkedet blir enda større i framtiden, legger Ørdal til.

Han peker dessuten på at en slik innstramming får størst konsekvenser i distriktene, der det ikke er noe behov for å kjøle ned økonomien.

– Det har alltid vært slik at det har kommet ordninger for at førstegangsetablerere skal få tak i sin første bolig. Husbankens rentetrapp, avdragsutsettelse og så videre har vært nødvendige ordninger for at en stor gruppe førstegangsetablerere ikke skal komme inn i boligmarkedet. Nå må politikerne vise at de er folkets ombudsmenn, og ta nødvendige grep for å rette opp i byråkratiets ensidige reguleringer, sier Ørdal.