Alt er ikke bare svart

På bygg.no skriver vi i dag at arbeidsledigheten går ned her i landet. Egentlig er den på et rekordlavt nivå. Det kan den også bli i fortsettelsen dersom ikke bedrifter og andre mister fremtidstro og optimisme. For vår del har vi god tro.

Men skal man høre på all skremselspropagandaen som kommer fra noen av økonomene, burde man kanskje for lengst har gravd seg ned i jorda eller barrikadert seg inne i et fjell.

Selvsagt ser vi de mørke skyene, og vi vet at mange land, spesielt sør i Europa har det meget vanskelig. Men mange av disse vanskelighetene er selvforskyldt. Mange har levd over evne (det gjelder både folk og land) – og bankene har gjennom en løssluppen spekulativ utlånspolitikk ledet an.

For vår del kan vi takke rikelige mengder med ren vannkraft, og ikke minst de enorme inntektene fra olje og gass for at vi kan sitte på den grønne grein. På alle disse områdene ligger det nå spennende prosjekter som betyr milliardinvesteringer. Dette vil skape mange tusen nye arbeidsplasser – og dette er investeringer vi får godt betalt for.

Men det å sikre utbygging og utvikling er ingen lett sak – heller ikke i Norge. Vi merker oss kampen innad i regjeringen mellom SV på den ene siden og Senterpartiets Ola Borten Moe (og det store flertallet i regjeringen) på den andre siden.

Vi synes det er ganske fantastisk når SV-dronning Kristin Halvorsen i en Facebook-melding klager sin nød. I meldingen skriver hun om at været blir villere, om pessimisme foran klimamøtet i Durban, om den nye Klimameldingen og om Borten Moe og hva han har tenkt å bidra med. Hun sikter da til et intervju i Dagens Næringsliv. Hennes avslutning er patetisk: ”Like greit at miljøvelgerne ser hva vi har å slite med for tida, SV står på”.

Vi vil gjerne snu på flisa. Hvem er det egentlig som sliter med hvem?

Regjeringen sitter nå med et enormt stort ansvar for å stå i mot de problemene vi ser lenger sør for oss. Vi har takket være våre enorme inntekter handlingsrom til å holde aktivitetsnivået oppe. Men vi skal ikke trå mye feil for at også vi kan få problemer. Da bør kanskje dem som ikke føler seg hjemme i Regjeringen finne på noe annet å gjøre. Ellers vil nok velgerne rydde opp i det snart.