Skuffet over Finanstilsynets nye retningslinjer

Boligprodusentene er svært skuffet over Finanstilsynets nye retningslinjer.

- Finanstilsynet kom 1. desember med nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Disse retningslinjene vil indirekte påvirke hvor mange boliger som vil bli bygget, sier adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Han peker på at regjeringen vil ramme boligprodusentene og ikke minst de som skal selge sin bolig.

- Det er galt å gjøre lage norske særregler når det i utgangspunktet er problemer med finansieringen. Bankene gir ikke like mye lån nå som for kort tid siden, sier Jæger. Han peker også på at Finanstilsynets nye retningslinjer vil påvirke startlånsordningen negativt

30. november klargjorde Kommunal- og regionaldepartementet at Husbanken og kommunene ikke er underlagt tilsyn fra Finanstilsynet. De nye retningslinjene vil derfor ikke gjelde når kommunene låner ut inntil 100 prosent av lånesummen til startlånskunder.

Kommunene har i dag en stor del samfinansiering med private banker når det gjelder tildeling av startlån. En privat bank gir deler av lånet, resten av lånet kommer som startlån fra Husbanken. Denne samfinansiering med private banker vil bli rammet av Finanstilsynets nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål.

- Finanstilsynet påfører kundene en ekstra kost, påpeker Per Jæger.