Kommunene får låne mindre

Kommunalbanken varsler at norske kommuner må dempe investeringene neste år. Banken tåler nemlig bare halvparten av utlånsveksten de tidligere har regnet med.

Neste år tåler de bare 6 prosents vekst i utlånet – om lag 12 milliarder kroner, skriver Kommunal Rapport. Årsaken er krav til kjernekapital som banken må overholde. Uten økt tilførsel av kapital fra staten som eier, får investeringslystne kommuner mindre å rutte med.

Kommunalbanken står for om lag halvparten av utlånene til norske kommuner. Låneveksten rundt om i landet er nesten tre ganger så høy som Kommunalbanken kan tåle i 2012. 60 prosent av kommunene planlegger i budsjettforslaget å øke gjelda raskere enn inntektene fram til 2015.

I første omgang har Kommunalbanken sluttet å tilby kortvarige lån, såkalte sertifikatlån. Banken vil prioritere små og mellomstore kommuner når det kniper. Administrerende direktør Petter Skouen mener den internasjonale uroen bør medføre lavere investeringstakt på kort sikt i kommunene.

– Ja, jeg mener det. Vi får vanskelige tider i Norge, og det kan være lurt av kommunene å utsette noen prosjekter, sier han til tidsskriftet.