Oslo utarbeider OL-skisse på halvannen måned

Oslo kommune har sagt seg villig til å utarbeide en skisse for et eventuelt OL-arrangement i 2022 i løpet av halvannen måned.

– Da vi var i møte med representanter fra Oslo kommune la vi ikke skjul på at tidsfristene er knappe, men det var kommunens folk innforstått med. Derfor sa de seg villig til å gå løs på denne oppgaven med ekspressfart, sa idrettspresident Børre Rognlien på et pressemøte etter mandagens styremøte i Norges Idrettsforbund (NIF).

OL-saken går altså videre. I løpet av den siste måneden har representanter for NIF vært i møter med både folk fra regjeringen og kommunen, og tilbakemeldingene har vært positive så langt, men det er selvsagt tidlig i prosessen ennå.

– Både folkene fra regjeringsapparatet og kommunen var opptatt av at folket står bak en eventuell ny OL-søknad fra Norge, og det ble også lagt vekt på at hele idretten måtte stå samlet bak en søknad.

– Jeg vil si at tilbakemeldingen vi fikk fra regjeringen, der vi møtte både finans- og kulturministeren, var positiv, men avventende, sa Rognlien.

Ikke blanke ark

Når Oslo kommune går løs på jobben med å utarbeide en skisse for et eventuelt OL-arrangement for lekene i 2022, stiller ikke byen med blanke ark. Oslo var i aller høyeste grad med i bykampen om å bli norsk OL-søker til 2018-lekene. Tromsø ble valgt den gangen, men ekspertene mente Oslo hadde den beste søknaden.

Alt tyder på at ordfører og byrådet kommer til å ta fram den gamle planen, når en ny OL-skisse nå skal lages.

– Den skissen vi skal få fra Oslo må inneholde en beskrivelse av hvor anleggene skal bygges, for det er snakk om å involvere flere kommuner, det må være en beskrivelse av anleggenes størrelse, ikke minst når det gjelder tilskuerkapasitet, og vi vil gjerne ha en beskrivelse av forventningene om hvem som betaler hva, forteller Rognlien til NTB.

Han forventer også å se en kostnadsanalyse som går på anlegg og deltakerlandsby.

– Vanligvis er disse utgiftene 15 prosent av totalen for et OL. De store utgiftene ligger ikke her, men derimot på infrastruktur, sier idrettspresidenten.

Statens rolle

– Staten er opptatt av å få klare føringer, men først må det foreligge en skisse. I møtene vi har hatt med representantene for regjeringen, har det også kommet fram at statens rolle og bidrag først og fremst kommer til å gjelde infrastrukturen, sier Rognlien.

Arbeidet går i alle fall videre med uforminsket styrke etter at idrettsstyret i sitt forrige møte for en måneds tid siden vedtok å sette i gang OL-prosessen.

– Når vi får en skisse eller et konsept på bordet, må vi i idrettsstyret ta en ny runde med særforbundene våre, forteller Rognlien. Generalsekretær Inge Andersen følger opp:

– Hvis styret sier ja til å fortsette arbeidet mot en eventuell OL-søknad på sitt møte i januar, må det virkelig settes trykk på dette arbeidet. Da blir det aktuelt å nedsette en søknadskomité, sier han.

Foreløpig står datoen 30. juni fast når det gjelder å avholde det ekstraordinære styremøte. Det skal ta stilling til en eventuell ny OL-søknad fra Norge, men dersom idretten sier ja også der, så er det opp til politikerne å bestemme. Det er de som sitter på den store pengesekken som til syvende og sist kommer til å avgjøre om Norge skal søke OL i 2022 eller ikke.