RIF-pris til Magnus Olsen

RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk delte onsdag ut prisen for beste masteroppgave innen Vann og miljø fra UMB og NTNU til Magnus Olsen fra UMB.

Olsen fikk et diplom og 10 000 kroner.

RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk kårer årlig den beste masteroppgaven innen vann og miljø fra Universitetet for miljø- og biovitenskap UMB og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU. Prisen gikk i år til Magnus Olsen fra UMB for oppgaven Analyse av klimaendringenes virkninger på avløpsnettet i Charlottenlund og Ranheim i Trondheim kommune. Olsen har fått en A for oppgaven.
I statuttene for prisen ”Beste Masteroppgave Vann og Miljø” legges det vekt på at oppgaven skal være nytenkende, ha en nyhetsverdi og være praktisk og nyttig for rådgiverbransjen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Olsens oppgave er tverrfaglig, og omhandler både VA teknikk og økonomiske betraktninger. Fremtidens løsninger med å se kombinasjonen av fag er av viktigste betydning. Oppgaven kombinerer VA- teknikk og økonomi på en fin måte. Oppgaven er grundig med hensyn til VA- tekniske problemstillinger. Undersøkelsen av klimavirkningene er vurdert med kombinasjon av modeller og matematiske beregninger. Dette er oppgaver RIF gjennomfører til stadighet, og som blir et viktig fokusområde fremover.

- I lys av RIF sine behov er oppgaven svært interessant. Oppgaven kan sees i både et VA teknisk og økonomisk perspektiv. Dette er en høyaktuell oppgave som fortjener mye publisitet, sier leder for RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk Bjørn Rosseland.

- Masteroppgaven til Olsen er også et nyttig bidrag til ExFlood-prosjektet som er et Norsk forskningsrådsprosjekt og som utføres i fellesskap av BIOFORSK, Institutt for matematiske realfag og teknologi, NVE og Statens vegvesen, sier professor Oddvar Lindholm ved UMB.

Olsen har gått linjen for Industriell økonomi ved IMT, men har i tillegg til de økonomiske fagene tatt alle de kurs/emner som UMBs vanlige VA-studenter velger, samt at han valgte en ren VA-teknisk hovedoppgave (diplom). Olsen begynner nå å jobbe i Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune.

Prisen ble delt ut på konferansen Vann, avløp og nye rettsregler 2011 som ble arrangert av Norsk vann og Tekna på Gardermoen denne uken. Denne VA-jus konferansen er den årlige møteplassen for å lære hvordan kommunene og de øvrige VA-aktørene skal forholde seg til mylderet av lover, forskrifter, rettspraksis og myndigheter.

- Dette er den VA-konferansen her til lands som trekker flest folk. Blant annet var det representanter fra mer enn 80 kommuner til stede. Det er derfor en svært godt egnet arena for å dele ut prisen vår, sier Rossland.