Kan kutte millionutgifter

Norske kommuner kan med enkle grep bidra til å unngå unødvendig merverdiavgift på utbygging av infrastruktur, ifølge senioradvokat Maj Hines Grape i advokatformaet Grette.

– Mange prosjekter kunne oppnådd millionbesparelser på denne måten, sa Maj Hines Grape i et innlegg på konferansen Vann, avløp og nye rettsregler på Gardermoen torsdag.

Konferansen ble arrangert av Tekna og Norsk Vann, og belyste aktuell lovgivning og rettspraksis innen vann- og avløpssektoren.

Bevisstheten rundt reglene om moms ved bygging av infrastruktur kan med fordel bli høyere, mente Grette-advokaten.

– I forbindelse med boligprosjekter pålegges utbygger ofte å opparbeide vann- og avløpsanlegg eller andre typer infrastruktur som ved ferdigstillelsen skal overdras vederlagsfritt. Ofte gjennomføres dette på en måte som fordyrer prosjektet på en helt undøvendig måte, sier Hines Grape.

Utbyggers fradragsrett for moms er betinget av at byggingen er knyttet til egen avgiftspliktig virksomhet. Når utbygger opparbeider infrastruktur for kommunen, for eksempel som ledd i et boligprosjekt, vil ikke utbygger kunne fradragsføre moms på byggekostnadene som gjelder infrastrukturen. Dette på tross av at infrastrukturen skal benyttes i fradragsberettiget formål hos kommunen, og kommunen ville fått fradragsrett eller kompensasjon om den selv hadde stått for opparbeidelsen av anlegget. På denne måten blir momsen på for eksempel vann- og avløpsanlegg, gangveier, lekeplasser og rundkjøringer ofte en del av prosjektkostnaden.

– Resultatet blir at merverdiavgift på noe som skal benyttes i fradragsberettiget virksomhet blir «låst inne». Dette er i strid med merverdiavgiftens system. Hvis kommunen selv hadde opparbeidet infrastrukturen, ville momsen blitt kompensert eller fradragsført hos kommunen.

Problemet kan unngås dersom kommunen selv står som byggherre for byggingen av infrastrukturen, eller ved at utbygger ved ferdigstillelse inngår avtale med kommunen om at tidligere ikke benyttet fradragsrett skal overdras til kommunen.

– Mange utbyggere har mye å hente på å oppnå slike avtaler med kommunale oppdragsgivere, sa Maj Hines Grape.