Grått, vått og mildt kommende uke

Både helgen og neste uke ser ut til å bli både våtere og mildere enn vanlig. Og den milde temperaturn holder seg når vi går inn i vintermåneden desember. Fredag er det varslet ekstremvær på deler av kysten.

– Det blir veldig urolig og skiftende vær i hele landet både i helgen og utover i neste uke, forteller statsmeteorolog Arild Mentzoni. Mest vind og nedbør blir det på Vestlandet, Trøndelag og deler av Nord-Norge.

Best i øst

– Lavtrykk fra Atlanterhavet passerer inn i Norskehavet og gir mye regn og vind på kysten. Når nedbørsområdene har passert fjellene og kommer inn over det østafjelske, er de blitt svekket. Det blir forholdsvis lite nedbør på Østlandet. Det blir kortvarige perioder med regn, og det blir en del sol, forteller meteorologen.

Hele november har vært mildere enn normalt, og både Østlandet og resten av landet får mildvær også kommende uke.

Det blir dagtemperaturer med plussgrader over det mester av landet. Unntaket er deler av Nord-Norge og fjelltraktene, der det kommer noen få minusgrader.

Ekstremværet «Berit»

Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut ekstremvarsel. Ekstremværet «Berit» vil treffe kysten fra Møre og Romsdal til Lofoten og Ofoten fredag kveld.

Det er nesten to år siden forrige gang det ble sendt ut ekstremvarsel her i landet. I januar 2010 traff ekstremværet Ask Nord-Norge, og gjorde skade i de tre nordligste fylkene.

– Det har vært mye uvær etter det, men ikke slik at det gir grunnlag for å sende ut ekstremværvarsel. Som navnet sier er dette ekstremt vær, sier Mentzoni.

Ekstremvarsel sendes ut når det ser ut til at uværet vil gjøre store skader over et stort område. Ekstremværene får egne navn etter alfabetet, gutte- og jentenavn hver sin gang.

Mye vind

Ekstremvarslet denne gang skyldes i første rekke at det blir svært høy vannstand. Det skyldes kombinasjon av lavt lufttrykk og vindretningen.

Også på de deler av Vestlandet som ikke rammes av Berit, blir det vått og urolig vær.

– Det blir mye vind, og mye nedbør i form av regn i lavlandet. I fjellet vil det variere noe, men over 1.200 – 1.500 meter kan nedbøren komme som sludd og snø. Det blir mildt i fjellet også, så det kan slå over i regn, og snøen vil smelte igjen. Men det kan hende det blir snødekke over store deler av fjellområdene i løpet av noen dager, sier Mentzoni.

I den delen av Nord-Norge som ikke nås av Berit blir det noe mindre vind og nedbør. I Troms og Finnmark blir det ikke storm, men periodevis kan det bli kuling. Nedbøren kan komme som snø, også i laver strøk, men det blir perioder med plussgrader også i nord kommende uke. (©NTB)