Gullfeiselen til Nick Barton

I år ønsket foreningen å tildele Gullfeiselen til en person som ikke bare har fremmet en teknologi, men også hatt en betydelig rolle i å utvikle den, nemlig dr. Nick Barton.

Gullfeiselen

Gullfeiselen kan deles ut til personer, så vel som bedrifter, institusjoner og prosjekter som har utmerket seg med en innsats for å fremme norsk bergteknologi.

Vinneren har i betydelig grad utviklet bergteknologien.

Årets vinner må være en av de personer som er mest referert til innen bergmekanikken og bergteknikk. I år ble Barton også tildelt den kanskje mest prestisjefylte prisen som finnes innen bergmekanikk og bergteknikk, nemlig The Müller Award. Dr. Müller var grunnleggeren av ISRM eller International Sosiety of Rock Mechanic. Denne prisen deles ut kun hvert fjerde år.

Mange av de nær 750 personene i salen på Fjellsprengningskonferansen forbinder kanskje årets vinner med en bokstav knyttet til et system, men av de ca. 260 papers som er publisert i tekniske publikasjoner og konferanseproceedings er bare 10-15 direkte knyttet til Q-systemet. Det er altså mer enn 250 publikasjoner relatert til andre emner. For å nevne noen; skjær styrke på sprekker, bergspenninger, TBM, stabilitet, deponering av radioaktivt avfall og så videre.

Barton var selvsagt godt fornøyd med å kunne motta utmerkelsen.

- Tusen takk for hyggelige ord. Det er fint å være her, og flott å kunne treffe på så mange hyggelige folk og kolleger, uttalte Barton.

Han pekte på at det har vært spennende å ha jobbet i Norge gjennom 40 år, og at man i denne perioden har bygd uttalige kilometer med tunneler.