40 år med tunnelstatistikk

I år er det 40 år siden Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) startet å registrere underjordaktiviteten i Norge.

Presentasjonen av NFFs tunnelstatistikk er en fast tradisjon under Fjellsprengningskonferansen. I år er det 40. gang foreningen har samlet inn tall fra underjordsentreprenørene.

De siste 10 årene er det Thor Skjeggedal, faglig sekretær i NFF, som har utarbeidet tunnelstatistikken. Han kan fortelle at Norge mest sannsynlig er alene i verden om å ha en slik statistikk, i hvert fall over en så lang tidsperiode.

- Underjordsmiljøer i andre land er litt misunnelige og de synes det er imponerende at vi har laget en slik statistikk over så mange år, sier han.

Skjeggedal understreker at statistikken ikke kommer av seg selv.

Noen av entreprenørene er flinke til å rapportere sine tall innen tidsfristen, mens andre må purres både tre og fire ganger. Tallene kommer imidlertid alltid til slutt, ler Skjeggedal.

Ifølge NFFs faglige sekretær er statistikken mye etterspurt og den blir trukket frem i mange ulike sammenhenger i løpet av året. De siste årene har også utenlandske aktører begynt å vise interesse for statistikken.

- Det er mange utenlandske firmaer som vurderer å etablere seg i Norge og er derfor ute etter informasjon om aktiviteten i markedet, forteller Skjeggedal.

Statistikken forteller at tunnelbransjen i aller høyeste grad har hatt sine opp og nedturer de siste 40 årene. 1986, 1991 og 1998 er de tre årene med høyest aktivitet. Dette er også de eneste årene hvor bransjen har tatt ut et fjellvolum på over fem millioner kubikkmeter. På den andre siden av skalaen finner vi år 2000 og 2001 hvor bransjen var helt nede på i overkant av en million kubikkmeter.