Første Fagprøvemedalje i betongfaget

Til stor applaus, fra en fullsatt sal i Oslo Rådhus, mottok Veidekkes Gamal Mahamoud Osman Fagprøvemedaljen for særdeles bra utført fagprøve i Betong- og anleggsteknikkfaget.

Det er første gang en Fagprøvemedalje er utdelt i betongfaget.

I tillegg til fagbrev og medalje, ble Gamal Osman også hedret med diplom, et stipend på 5.000 kr, og en stor bukett blomster. Tildelingen fant sted under den årlige, store og høytidelige seremonien for fag- og svennebrevutdelingen i Rådhuset. Her tildeler Yrkesopplæringsnemden i Oslo fagbrev og fagprøvemedaljer, og Oslo Håndverks- og Industriforening tildeler svennebrev og svenneprøvemedaljer til de som har avlagt og bestått årets prøver. Medaljene blir delt ut til kandidater som utmerker seg spesielt. For å bli nominert til denne utmerkelsen må fag- og svenneprøven være utført langt over gjennomsnittet i kandidatens fag. Av ca. 100 avlagte fag- og svennebrevprøver i bygg- og anleggsfagene, fordelt på fylkene Oslo, Akershus og Østfold, ble det i år utdelt én medalje.

Støttemur på Lørentunnelen
Gamal Osman avla sin fagprøve på prosjektet Lørentunnelen på nye Ringvei 3 i Oslo i august. Prøven besto i forskalling og armering av en støttemur, som er en del av prosjektet.

Forskallingsbas og fadder, Ståle Gustavsen, fortalte at veggen er fra halvannen til tre m høy, 13,5 m lang og 500 mm tykk, med stående synlig bordforskalling mot kjørebanen og finerforskalling mot fyllingssiden. Stagene er satt i matrisemønster. På toppen er det en spesielt avfaset trekantlekt mot kjørebanen.

– Gamal er kjempepliktoppfyllende, blid, hjelpsom og interessert i faget. Han er et godt eksempel for våre lærlinger, og han har alt på stell med HMS, legger Gustavsen til.

– Aldri sett maken
– Det er tre karakterer som deles ut ved en fagprøve. De er: Ikke bestått, Bestått og Meget godt. Kandidater som oppnår Meget godt kan vurderes til innstilling til medalje, og det forutsetter at de to i nemden som bedømmer prøven er enige. Innstillingen må begrunnes godt, sier leder av prøvenemden for betongfaget, Jan Peter Lyngstad.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg har aldri i min tid i prøvenemden sett en så flott fagprøve, Dette var veldig moro, og veldig fortjent. Jeg er imponert over resultatet, tatt i betraktning også at prøven ble utført dels mens det regnet, dels i godvær med soloppvarming på den ene siden av forskallingen. Likevel fikk han et bra resultat, og han disponerte tiden veldig godt til tross for vanskelighetene med fuktighet og tildekking, sier prøvenemdsleder Lyngstad.

– Visste hva jeg skulle gjøre
Gamal syntes selv at prøven ikke var veldig vanskelig.

– Jeg visste på forhånd hva jeg skulle gjøre, men været gjorde utførelsen litt vanskelig. Første dagen, da jeg satte opp forskallingen, var det tørt vær. Men så begynte det å regne og da utvider materialene seg, så det jeg hadde satt opp kom ut av lodd. Jeg trodde jeg hadde gjort feil, men det gikk bra, sa Gamal etter seremonien. Han skulle ikke ut å feire, men hjem og sove.

– Jeg skal på jobb igjen kl. 0700 i morgen, sa han.

Skole på byggeplass
Gamal kom til Norge fra Somalia i 2004. Han har tatt sin skolegang og faglige grunnopplæring gjennom Skole på byggeplass med gode karakterer, og fagprøven avla han under Ramadan, uten å innta føde gjennom lange og krevende arbeidsdager.

– Det gikk greit, jeg er vant med det, smilte Gamal.

Nemdens bedømming
I bedømmingen av prøven og innstillingen til Fagprøvemedalje sier nemden blant annet i sitt sammendrag:

– Perfekt fremdriftsplan og materialliste, svært bra gjennomført fagprøve uten snarveier. Prøven foregikk store deler i sterkt regnvær som førte til svelling av materialer som kandidaten foreslo kunne vært tildekket. Stor prøve med mange elementer som var utført til minste detalj. Alt var utført meget fagmessig og plassen var svært ryddig. Alle HMS-forskrifter var fulgt. Sjelden god fagprøve, konkluderte nemden.