Bransjeledere kom for å lytte

Nylig kom det ut en rapport på læring i organisasjoner hvor blant annet det å snakke sammen var et viktig grep som ofte blir oversett i moderne travelhet. Dette ble tatt på alvor i forbindelse med avslutning av Samferdselskolen og Tunnelskolen.

Kompetanse, rekruttering, stolthet, samspill og endringsvilje var stikkord da bransjen i stor bredde nylig satte seg ned for å lytte til erfaringene fra Tunnel- og Samferdselskolen i Trondheim. 15 ledere fra rådgivere, entreprenører, byggherre og NTNU, med Vegdirektøren og Jernbaneverkets utbyggingsdirektør i spissen, stilte seg og sine ører til rådighet for erfaringen diskutert og ervervet gjennom disse to samferdselsprogrammene i 2011.

Tilbakemeldingene kom gjennom gruppearbeid med fokus på tema som; drift og vedlikehold, planlegging, bygging, organisering, kultur og samhandling, planleggingsprosesser, livsløp og fornyelse. På bakgrunn av presentasjonene, ble ulike sider av dette drøftet.

Både Samferdselskolen og Tunnelskolen har helhetstenkning og tverrfaglighet som grunnelementer i sine programmer. Det er derfor naturlig at mange av utfordringene ble sett i lys av levetidsperspektivet og bedre og bredere fokus på drift og vedlikehold. Økt status og tilrettelegging for både kompetanse og ressurser for fagområdet ble etterlyst. Rekruttering var som alltid et diskusjonstema, og i det store bildet er ikke bransjen i så måte konkurrenter. Det trengs et løft for hele bransjen som sammen ønsker å bli mer attraktiv, men som opplever at det er et behov for samlet ståsted og positivt bilde mot ungdommen. De konkrete forslag uteble, men ett utsagn utmerket seg; ANSETT HOLDNINGER, UTVIKL KOMEPTANSEN

Noen hevdet at bransjen er» stokk stein konservativ», noe Terje Moe Gustavsen korrigerte til reaksjonær. Kreativitet og nyskapning ble etterlyst. ”Endringer starter med deg selv”, ”ta plass” og ”bli synlig” var imperativer som gikk igjen. Samferdselsbransjen og ingeniørene er ikke den yrkesgruppen som er mest synlig i samfunnet som viktige aktører. Kanskje vi burde bli bedre til å framheve våre moderne helter, ikke bare Sam Eyde og historiens store menn og kvinner.

Det er viktig å ha arenaer for gode diskusjoner og intensjoner. Etter å ha diskutert i et par timer konstaterte vi at det var vanskelig å skille utsagn i forhold til firma og hvilken del av bransjen de kom ifra. Helhetsinntrykket var en stor grad av enighet på mange viktige utviklingsfelt. Det hørtes ut som de bortimot 100 i salen var godt enige i hvor man stod og hva som er viktige elementer å ta tak i.

Da handler det kanskje om å prioritere å komme i gang, om det er endringer vi virkelig ønsker.

Samferdselskolen og Tunnelskolen er ikke bare et program som utvikler den enkelte student. De har også til hensikt å være en pådriver for positiv bransjeutvikling og større forståelse og samhandling. Dette kan igjen påvirke de løsninger som blir levert til samfunnet. Vi seiler alle i sammen båt, men har noe ulike roller. Forankring i ledelsen er derfor både viktig og nødvendig. Det er med stolthet at disse programmene har hatt etatsledelsene i Statens vegvesen og Jernbaneverket og Policygruppen i ryggen hele veien. At så mange tar etterutdanning på alvor er et godt tegn og det er mye interessant stoff å finne i de rapporter som er levert i form av gruppearbeid i løpet av studieåret. Programmene gir 15 studiepoeng under erfaringsbasert master i organisasjon og ledelse ved NTNU. Neste kull av begge programmer starter i januar 2012.