Milliardjuks i norskeid kraftselskap

Det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til et svensk datterselskap av Troms Kraft. Beløpet kan dreie seg om 1,5 milliarder kroner, og er anmeldt til Svensk Økokrim.

Avviket ble oppdaget gjennom en internkontroll i selskapet, og styret i Kraft & Kultur AB mistenker at det kan være et resultat av flere års manipulasjon, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi er rystet av det vi opplever nå. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft, og styreleder i Kraft & Kultur, i en uttalelse

Regnskapene har vært revidert uten merknader knyttet til de forhold som nå er avdekket. I tillegg ble det gjennomført en særskilt revisjon av inntektsstrømmene og fordringsmassen i 2009, uten at negative avvik avdekket, ifølge en melding fra Troms Kraft.

– Vi stiller oss spørrende til hvorfor regnskapsavvikene ikke ble avdekket i revisjonene, og håper de videre undersøkelsene vil gi svar, sier Schei.

Troms Kraft fremlegger i løpet av de nærmeste tre ukene regnskap for årets tre første kvartal. Her vil de avdekkede forholdene i Sverige komme til syne.

Styret i Kraft & Kultur i Sverige AB har besluttet å politianmelde forholdet.