Tonstad skule og bad

Tonstad skule og bad

Sted: Tonstad, Sirdal

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
57 mill kroner

Bruttoareal: 5.000 kvm

Byggherre: Sirdal kommune

Totalentreprenør: Br Reme

Prosjektledelse: Arentz & Kjellesvig

Arkitekt: Filter Arkitekter og
Richard Engelbrektson

Landskapsarkitekt:
Bar Bakke Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Arentz & Kjellesvig - RIV: Rivco - RIE: EL Prosjektering - RIAku: Berg Knudsen - RIBr: Skansen Consult - RIBad: Asplan Viak

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Risa - Betongele-
menter: Block Berge Bygg - Gulvstøp: Egeland Gulvstøp - Stålkonstruk-
sjoner: SL Mekaniske - Taktekking: ISOLA - Glassfasader, inngangsparti: Tore Andersen (Schuco) - Vinduer: Velfac - Blikkenslager: Warmbrodt Blikk - Himlinger og systemvegger, solavskjerming: GHV Montasje - Maler: Maler’n Egersund - Gulvlegger: Brødr Nygaard -  Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Murmester Arnt Kristensen - Sanitæranlegg: Husebø VVS - Elektro: Flekkefjord Elektro - Ventilasjon: ERV Teknikk Lyngdal - SD-anlegg: SR-Automatikk - Vann-
behandlingsanlegg: Processing Norge - Branntetting: Agder Brannsikring - Brannisolering av stål: Lilleland - Lås og beslag: ET System - Proffpartner - Innerdører: Nordic - Ytterdører, klasserom: Gilje - Skolekjøkken: Østreng & Benestad - Anleggs-
gartner: Landskapsentreprenørene - Byggevarer: Byggmakker Eftevaag

Nyoppførte Tonstad skule og bad på Tonstad i Sirdal kommune gir elever og ansatte trivelige og funksjonelle lokaler og store uteområder.

Bygget er på 5.000 kvm. Skoledelen utgjør 4.500 kvm. Den er tegnet av Filter Arkitekter AS og ført opp i hovedentreprise av Br Reme AS. Br Remes kontraktssum er 57 mill kr eks mva. Tiltakshaver er Sirdal kommune. Byggestart var i begynnelsen av januar 2010. Skolen ble tatt i bruk i september i år. Skolen er en barne- og ungdomsskole med ca 120 elever.

Platekledning
Skolen ligger i utkanten av Tonstad sentrum. Tomten er på drøyt ti mål og har morenegrunn. Det er lagt radonsperre under det nye skolebygget. En del av det gamle skolebygget som stod på tomten er beholdt og rehabilitert.

Bygget har tilnærmet rektangulær form. Prosjektleder Christian Reme i Br Reme forteller at bygget har bærende konstruksjon i stål og betongelementer.

– Badet er plasstøpt. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med plater fra Ivarsson. Utenfor klassebasene er det eikepanel. Det er gummibelegg på gulvene i skoledelen og flis i badedelen. Veggene i skoledelen er kledd med bjørkefiner. I den gamle delen er det vegger av pusset og malt betong.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er i tre med beslag av aluminium, noe som gjør dem tilnærmet vedlikeholdsfrie. Både skoledelen og badedelen har universell utforming. Det er god plass på tomten til fremtidige utvidelser.

To basseng
Badet består av to hoveddeler. Den ene delen inneholder et basseng på 12,5 x 8 meter med fire baner og tre meters stupetårn. Under stupetårnet er det fire meter dypt. Dette bassenget har en temperatur på 28 grader Celsius. Den andre delen består av et basseng som inneholder motstrømsbasseng, barnebasseng og boblebad. Dette bassenget har en temperatur på 34 grader Celsius.

Grunnvann
Tonstad skule og bad har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe mot grunnvann. Det er gulvvarme i garderober og radiatorer ellers i bygget. I taket er det mellom 30 og 40 cm isolasjon. Ytterveggene inneholder 25 cm isolasjon. Vinduene har U-verdi på 1,1. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Bygget har sentral driftskontroll. Mot sør og vest er det solavskjerming med utvendige persienner. Utenfor bygget er det ca 25 biloppstillingsplasser.

Tilkobling utfordrende
Christian Reme sier at kombinasjonen av ombygging av gammelt skolebygg og tilkobling til nybygg og to tøffe vintre var de største utfordringene ved oppføring av Tonstad skule og bad.

– Da aktiviteten var på topp var mellom 60 og 70 personer i arbeid på byggeplassen. Sorteringsgraden for byggavfall er 81 prosent. Vi tar med oss nyttige erfaringer i sammenkobling mellom gammelt og nytt bygg og detaljering av tømmerarbeid inn mot stål og betong fra dette prosjektet.

Sivilarkitekt Knut Brandsberg-Dahl i Filter Arkitekter forteller at hovedgrepet var å plassere administrasjonen i den gamle fløyen og organisere klasserommene rundt et toetasjers volum som inneholder spesialrom og grupperom.

– Bygget har fått en nøytral kledning. Utenfor klassebasene er det kledning i eik for å gi et mykere og varmere inntrykk. De ulike klassetrinnene er markert med forskjelleige farger. Vår største utfordring var å jobbe med den nye delen opp mot den gamle.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter