Marienfryd, trinn 1

Marienfryd, trinn 1

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Ombygging til leilighetsbygg

BTA: 10.158 kvm

Byggherre og totalentreprise: Veidekke Eiendom

Prosjektkostnad: 120 mill kroner

Arkitekt: LPO Arkitekter 

LARK:
Bar Bakke Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB, RIBY: Multiconsult - Koordinator tekn. fag/energi-
beregning: Itech - RIBR: Rambøll - KPR brann: Neas Brannconsult - Rådgiver sprinkling: Sprinkler-Service - RIE: EDA Strømmen - RIA: Rieber Prosjekt - RIV: DeltaTek

Underentreprenører/leverandører: Rør: Halvorsen & Sønn - Elektro: EDA Elektro Data - Vent.: Randem & Hubert - Rivearbeider: PeWe Entrep-
renør - Stål og rekkverk: BT Stål - Malerarbeid: Malerservice Norge - Byggestrøm og stillas: Ramirent - Vinduer og terrassedører: Norges-
vinduet Bjørlo - Inne- og ytterdører: Swedoor - Heiser: Otis - Badekabiner: Part Norge/Part AB - Kjøkken: Sigdal - Taktekking: Icopal Tak - Brann-
tetting: Kaefer - Tårnkran: Kranor - Mur: Veidekke Mur - Overflate balkonger: Hurum Plastindustri - Balkonger: Moelven Massivtre - Parkett: Bo Andrén - Epoxy: Elmico - Aluminium og glass: Østlandske Fasadeteknikk - Balkongskillevegg: Windoor - Prefabelementer: Nor Element - Oppforing gulv: Granab - Fuging: Øyan & Schie - Lås og beslag: Ingeborg Beslag og Låssystemer - Blikkenslager: Flateby Blikkenslager-
verksted - Sementplater fasade: Cembrit - Ståldører: Atlas Industri

Midt i den fremtidige Tiedemannsparken, er det DDR-liknende kontorbygget nå gjort om til en moderne og attraktiv boligblokk.

Høyblokka fra begynnelsen av 60-tallet er første byggetrinn i boligprosjektet Marienfryd. Den var i mange tiår hovedkontoret for Narvesen, og vil med sine 14 etasjer fortsatt være et landemerke på Ensjø og Hovin.

Men i Ensjøbyen, kommunens byutviklingsprosjekt som ble vedtatt i 2004, skal store deler av området omformes fra en bilby til en levende boligbydel. Eiendomsutviklere og entreprenører er i gang med å gjøre plass til mellom 5.000 og 7.000 nye leiligheter. En av de mest attraktive tomtene ligger på platået langs Hovinveien og er på nesten 26 mål. Med Veidekke Entreprenør som utførende og med Veidekke Eiendom som byggherre er det første av flere byggetrinn nå i ferd med å ferdigstilles. Boligprosjektet har fått navnet Marienfryd, etter en tidligere løkkeeiendom med gårdsanlegg som lå her.

Unngår fortetting
– Totalt skal vi bygge ut 35.000 kvm. Hadde vi revet høyblokka ville vi aldri fått tillatelse til å bygge den opp igjen med den høyden. Ved å måtte bygge langt flere lavblokker enn det er planlagt i dag, ville en fortetting være umulig å unngå. Ved å beholde høyblokka vil de gjenværende arealene få vesentlig mer luft og åpne arealer rundt seg, og vi unngår en fortetting, sier prosjektsjef i Veidekke Eiendom, Knut Ørn Collett.

– Narvesenblokka hadde en kraftig avstivende kjerne, med hovedtrapp og heissjakt som en lukket enhet i midten. Inntrukket fra fasaden går det søylerekke rundt i bygget. Det var en plasstøpt dekkestruktur som var 25 cm tykk, men som enkelte steder kun var på 10 cm. Det betød at vi måtte arrangere leilighetene rundt denne kjernen, der vi får sju leiligheter for hver etasje. Fortrinnsvis store hjørneleiligheter og noen énsidige på langsidene, sier arkitekt Bente Kleven i LPO arkitekter.

Opprinnelig hadde den nye løsningen 81 leiligheter. Fire ble slått sammen til to, dermed er antallet nå nede i 79 leiligheter.

– Ved at det ikke er gjennomgående leiligheter måtte vi også finne en ny brannstrategi. Det var et solid råbygg, og de nye planløsningene innebærer mange hulltakinger og mye betongsaging. I tillegg til den brede, eksisterende hovedtrappa, har vi nå anlagt to rømningstrapper og satt inn to heiser i stedet for den ene som var, forklarer Veidekkes prosjektleder Widar Bråten.

Med en brutto himlingshøyde på 3,06 meter, skulle det være mye å gå på for anlegging av nye tekniske føringsveier. Men med Granabforinger og med ny himling skulle det holde hardt.

– Utgangspunktet var flat himling, men hele bygget skulle fullsprinkles. Vi måtte legge en del av sprinklerrørene langs den bærende kantdrageren i dekket, noe som bidro til at den annonserte himlingshøyden så vidt holdt. Nå er det sprang og skjørt, med et felt med «speil» midt i rommene. Det er ca. 8.000 kvm med himling, og vi brukte vel dobbelt så mye tid på dette som normalt, sier Bråten.

Mye tømrerarbeid
Kostnadsmessig ville det vært en fordel å rive høyblokka. Men ved fortsatt å kunne benytte konstruksjonene, blir miljøaspektet også mer bærekraftig. Man unngikk utkjøring av tonnevis med bygningsmasse og sparte nærmiljøet for støy- og støvproblemer.

– Man sparer arbeidet med nytt råbygg. I stedet blir det mange tømrertimer på fasader, himlinger og oppforet gulv. Tømrerne våre har virkelig gjort en innsats. De har brukt 33.000 timer på tømring, og 240 tonn med gips, opplyser anleggsleder Hans Halse.

Blokka er ikke høyere nå enn den var før ombygging, men man har med stålsøyler og dragere lagt inn et nytt bruksareal der det gamle tekniske rommet en gang var. Uten å overskride gammel kotehøyde har beboerne fått en 200 kvm stor felles takterrasse, der det også er lagt inn et fellesrom på 70 kvm, et minikjøkken og toaletter. Herfra er det utsikt til – om ikke tre verdensdeler – tre retninger over byen. Men alle leilighetene har også balkonger.

Stillas ble balkong
– En vesentlig del av transformasjonen fra kontorbygg til leilighetsbygg ligger i uttrykket i balkongene. Det ville være ganske komplisert dersom vi skulle legge balkonger inn i selve strukturen. For å få dem så lette som mulig er det brukt en balkong av massivtre. Det er hele 1.100 løpemeter med balkonger, dette innebærer selvfølgelig store investeringer for Veidekke Eiendom. Vårt argument var at entreprenøren dermed slapp stillaskostnader ved at balkongene kunne brukes som stillas i byggeperioden. Det førte også til at vi brukte mer tre i fasaden for å matche himlingen i hver balkong, sier Kleven.

Balkongene, som hver er seks meter lange, ble montert på stålbjelker på bakken og satt på rekkverk. For deretter å bli heist opp og skrudd fast i dekkene. På det mest effektive klarte tømrerne en etasje i uka. Ytterveggene ble så bygget ved at balkongene kunne brukes til å arbeide fra. 

Fremtidig kafé?
Byggets tidligere funksjon gir rom for flere spennende elementer; Narvesens forhenværende inngangsparti i første etasje er nå delt i flere arealer. En stor del utgjør en 100 kvm stor foajé. Her står også en stor N i sandblåst, frilagt betong som vil minne beboerne om bladgigantens fortid. I første ligger også to næringsarealer som eventuelt kan deles inn i tre. En kafé eller en annen form for publikumsrettet virksomhet vil definitivt ha livets rett på disse kvm.

Utviklingen på Ensjø generelt og på Marienfryd spesielt tilsier stor innflytting av familier som vil bruke utomhusområdene for alt det er verdt. Tradisjonelt er det de øverste leilighetene i et blokkbygg som går unna først. Familievennligheten på bakkenivå førte til at de nederste leilighetene ble solgt unna først.

Store grøntområder
På Marienfryd vil det mellom høyblokka og de kommende lavblokkene bli ca. 3 mål med tun og grøntarealer. I tillegg kommer de arealene som er avsatt til Tiedemannsparken. Høyspentledninger er allerede gravd ned, bekkefar skal opp i dagen, og overvannet skal bidra til å danne vannspeil i området. Som en del av de nye gang- og turstiene skal det også etableres en gangbro over Ring 2.

Det gamle lagerbygget til Narvesen er under ombygging. Det skal bli et parkeringsanlegg med tun over for de omkringliggende lavblokkene. Det er rammesøkt i alt fem ulike byggetrinn, og totalt vil Marienfryd inneholde rundt 380 leiligheter.

– Erfaringsmessig vet vi at vi selger ca. 50-60 leiligheter i året. Avhengig av salgstakten vil vi være ferdige en gang i 2015 eller 2016, sier prosjektsjef Knut Ørn Collett.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter