Gulating

Gulating

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kostnadsramme: 502,9 mill kroner

Kontraktssum eks mva for Skanska: 90 mill kroner

Bruttoareal: 7.500 kvm

Byggherre: Statsbygg

Entreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Terje Grønmo Arkitekter

Landskapsarkitekt:
Link arkitektur Landskap

Byggeledelse: Sweco Norge

Rådgivere: RIB: Haug og Blom-Bakke - RIV: Norconsult - RIE: Ingeniør Per Rasmussen - Helse-/arbeidsmiljø-
koordinator: OPAK

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Rivenes - Plattendek-
ker: ConForm - Gulvstøp: Industrigulv-
spesialisten - Stålkonstruksjoner: SKV - Taktekking: Fløysand Tak - Blikken-
slager: Fjell Blikk - Solavskjerming: Fram Persienner - Systemvegger, himlinger, innv.kledning i rettssaler: Moelven Nordia - Innv.systemfasader, trapper, rekkverk, vinduer, glass-
fasader, glasstak: Skanska Cz - Maler: O.Paulsen - Gulvlegger: Paul Kronheim - Parkett: Bo Andren - Mur og puss: Arthur J Thorsen - Naturstein- og flisearbeider: Naturstein Montering - Rørlegger: Oras - Elektro: Bravida - Ventilasjon: Bergen Luftteknikk - Branntetting: Kaefer Construction - Lås og beslag: Låsservice TrioVing - Innerdører: Swedoor og Daloc - Dørmontasje: Protectio - Ståldører: Rapp Pyrotec - Heiser: Stein Knutsen - Stillas og maskinutleie: UCO - Anleggsgartner: Svein Boasson - Byggevarer: Neumann Bygg - Rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Mottak byggavfall: Ragn Sells og Veolia

 

I november tok Gulating lagmannsrett i bruk eget bygg i Bergen sentrum, etter å ha holdt til i Bergen Tinghus siden 1933.

Det nye bygget har hatt lang inkubasjonstid, men når midlene først forelå skjedde byggingen raskt. Byggestart var i januar i fjor. Deler av bygget ble tatt i bruk i august i år. 2. november ble Gulating lagmannsretts nybygg offisielt åpnet av justisminister Knut Storberget.

En halv milliard kroner
Prosjektleder Kjell Roar Nordvik i Skanska Norge forteller at bygget er meget komplekst med mange spesielle detaljer og avanserte tekniske løsninger.

– Det har vært en tøff byggeprosess, men alt har gått greit.

Bygget er 7.450 kvM og har dels fire og dels seks etasjer over bakken og en under. Byggets grunnflate er 1.500 kvm. Tiltakshaver er Statsbygg. Bygget er ført opp for Domstolsadministrasjonen i Justis- og politidepartementet. Det er tegnet av Terje Grønmo Arkitekter og ført opp i ti byggherrestyrte sideentrepriser. Skanska Norge har hatt den største kontrakten som omfattet bygningsmessige arbeider (entreprise K201) og komplettering av grunn og betong.

Bravida, Oras, Bergen Luftteknikk og Boasson/Rivenes har hatt sideentrepriser styrt av byggherren. Skanskas kontraktssum er på 90 millioner kroner eks mva. Byggets kostnadsramme er på 502,9 millioner kroner.

I første etasje ligger hovedinngang, resepsjon, fellesarealer, tre hovedrettssaler og rom for dommere. Andre etasje rommer fire rettssaler, oppholdsrom, presserom og fellesarealer. I tredje etasje ligger kontorer for dommere og lagmenn. Fjerde etasje inneholder kantine, takterrasse, kontorer, arkiv og datarom. Arbeidstilsynet skal leie femte og sjette etasje og ha egen kantine i sjette etasje. I kjelleren er det venteceller, tekniske rom, advokatrom, parkering for utrykningskjøretøy og nedkjøringsrampe. Himlingshøyden er fem meter, slik at bossbil og varebiler kan komme ned dit. Kjelleren er i plasstøpt betong og fundamentert på fjell.

Fremtidig tunnel
Gulating ligger mellom Bergen rådhus og Telegrafen, på en plass som har fått adresse Gulatings plass 1. Kjell Roar Nordvik sier at betongarbeidene i grunnen har tatt hensyn til en fremtidig Skansentunnel.

– Vi har støpt en betongplate på 400 kvM. Under denne kan man drive en tunnel på en sikker måte med en overdekning på tre til fire meter. Det er tatt ut cirka 4.500 kubikkmeter masser fra byggegropen.

Plasstøpt betong
Sett fra fugleperspektiv har Gulating tilnærmet trekantet form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, inkludert plasstøpte dekker. Taket er i betong som er oppforet med isolasjon og gesimser. Fasadene har utforet klimavegg på betongen, et luftet sjikt og kledning med granitt ytterst. Bygget har også store glassfasader. Mot gamle Bergen kretsfengsel og den gamle hovedbrannstasjonen har bygget en curtainwall-fasade i klasse E90 og utvendig sprinkling. Takterrassen har dørk av lerk.

I synlig betong innendørs er det brukt hvit sement for å gi et lyst og fint inntrykk. Det er brukt glass i mange vegger og kontorfronter, noe som gir et luftig og transparent inntrykk. I mange av himlingene er det brukt spesielle perforerte akustikkdempende plater. Første og andre etasje har ekstra høy etasjehøyde på grunn av rettssalene. 

Det er granittgulv i fellesareal, parkett av ask i rettssalene og linoleum på dommerrom og korridorer. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er i aluminium. Alt utvendig stål er rustfritt og syrefast. Bygget har universell utforming. Rekkverk har antiskating.

Gulating har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Oppvarmingen skjer med radiatorer. Ved hovedinngangen er det varmeslynge. Det er 20 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Det er få kuldebroer i konstruksjonen. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Solavskjerming skjer med utvendige persienner som er innfelt i klimaveggen når de ikke er i bruk.

Økt kompetanse
Kjell Roar Nordvik sier at den korte byggetiden var den største utfordringen i prosjektet.

– Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 100 bygningsarbeidere i sving. Gulating er ført opp uten fraværsskader. Sorteringsgraden er 82 prosent, noe som vi synes er bra på et prosjekt med liten riggplass. Vi tar med oss økt kompetanse i sammensatte, tverrfaglige prosesser, avanserte tekniske løsninger og strenge toleransekrav på betongkonstruksjonen. Prosjektet har krevd god planlegging og koordinering. Under byggeprosessen kom det til nye krav til sikkerhet.

Krevende byggeprosess
Prosjektleder Ozren Lozo i Statsbygg forteller at kort byggetid kombinert med komplekst bygg var en stor utfordring.

– Vi startet planleggingen av Gulating i november 1999. Planene havnet i skuffen på grunn av manglende bevilgninger. Før byggestart måtte planene oppdateres ut fra brukerønsker og nye lover og regler. Tomtens plassering midt i Bergen sentrum, med liten riggplass stilte store krav til koordinering. Her gjorde Sweco en flott jobb. Vi har hatt et godt samarbeid med rådhusforvalteren om transport og vareleveranser. Skanska Norge har vært hovedbedrift og har ivaretatt den funksjonen på en formidabel måte.

Utfordrende tomt
Sivilarkitekt Terje Grønmo i Terje Grønmo Arkitekter forteller at det er et utfordrende byrom mellom Rådhusets høyblokk og gamle bygninger med stor antikvarisk og byhistorisk verdi.

– En sentral utfordring ved det nye tinghusets plassering har vært å skape en mekler i møtet mellom grunnleggende forskjellige tidsuttrykk og skala. Den byplanmessige løsningen for tomten innebærer en gjenåpning av tidligere smug på sørsiden av den gamle brannstasjonen og etablering av ny plassdannelse mot Kaigaten med sterk tilknytning til tinghuset. Vi har søkt å ivareta disse viktige byplanmessige aspekter ved oppgaven, samtidig som vi med Gulating Lagmannsretts nye bygg ønsker å gi et verdig og samtidig åpent uttrykk i tråd med vårt samfunns demokratiske grunnprinsipper.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter