Bygger skoler for 10 milliarder

Undervisningsbygg Oslo skal de neste fire årene (2012-2015) bygge nye og rehabilitere skoler for i alt 10 milliarder kroner.

Målsettingen er at alle nye skoler skal være passivbygg, solide og kostnadseffektive. Foretrukket entreprisemodell for store prosjekter er totalentrepriser med og uten samhandling og målsum.

– Vi tilpasser entreprisestrategien til både prosjekttype og marked. I stor grad er det tidligere blitt brukt generalentrepriser og byggherrestyrte delentrepriser. Vi har unntaksvis også delt opp entreprisene helt ned på enkeltfag for å få gjennomført prosjekter i en vanskelig markedssituasjon. Det er egentlig en kontraktsstrategi som vi ikke ønsket, men som i en periode var helt nødvendig. Etter finanskrisen har markedet endret seg, og vi har i større grad gått over til å bruke totalentrepriser. Den desidert største totalentreprisen vi har i dag er med AF Gruppen på Kuben Yrkesarena, (tidligere Risløkka Kompetansesenter), sier administrerende direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg.

Hun trekker fram et relative lite prosjekt, Østensjø gymsal med noen klasserom, der de kjører piloter både på passivhus og BIM.

– Prosjektet i seg selv er ikke stort, men meget interessant, spesielt i forhold til BIM. Både Veidekke Entreprenør og vi ønsket å bruke BIM helt fra starten til og med forvaltning, drift og vedlikehold (FDV). BIM blir også anvendt på den store rehabiliteringen av Sandaker skole, som er en totalentreprise med samspill og målsum sammen med HENT, med gode resultater, opplyser hun.

Les mer om skoleutbyggingen i Oslo i Byggeindustrien nummer 16.