Statoil-avtale viktig for norsk gassframtid i Europa

Milliardavtalen om langsiktige gassleveranser til Storbritannia bidrar til å befeste Norges stilling i det europeiske markedet når kullkraft er i ferd med å bli faset ut.

Det var en glad konsernsjef som kom ut fra 10 Downing Street i London etter å ha underskrevet milliardavtalen mandag.

– Dette er en god dag for Statoil og en god dag for Norge, sa Helge Lund til NTB.

– Dette betyr at vi har en langsiktig avtale om gassforsyning til Storbritannia. Og dette er et sterkt «commitment» fra Storbritannia når det gjelder å ha gass som sin framtidige energiforsyning.

Centrica skal kjøpe gass av Statoil for over 100 milliarder kroner mellom 2015 og 2025. Det betyr fem milliarder kubikkmeter gass per år i ti år, tilsvarende det årlige gassforbruket til 3,5 millioner britiske hjem.

Storbritannia importerer i dag rundt 50 prosent av sitt gassbehov. Avtalen sikrer gass til å møte 5 prosent av det totale årlige behovet og er verdsatt til cirka 108 milliarder kroner.

– Dette er bra for Storbritannia, bra for våre kunder og bra for våre aksjonærer, sa Centricas konsernsjef Sam Laidlaw.

Priser naboen

Statoil og olje- og energiminister Ola Borten Moe har uttrykkelig bedt om tydelige signaler fra EU om hvilke behov det vil være for norske gassleveranser de neste 20-30 årene. Avtalen med det britiske energiselskapet Centrica og statsminister David Camerons lovprising av gassleveranser fra en «en nabo vi har tillit til og stoler på», blir tolket svært positivt.

Konserndirektør Eldar Sætre i Statoil tror avtalen vil bidra til å sikre Norges posisjon i resten av det europeiske gassmarkedet.

– Dette er veldig viktige signaler i lys av den diskusjonen som pågår i Europa om hvilken rolle gass skal ha i framtidas energimiks. Vi håper de blir fanget opp og tatt med i debatten, sier Sætre.

Norge er den nest største gassleverandøren til det europeiske markedet og dekker rundt 20 prosent av det totale forbruket til EU-landene.

Store kutt

Energimeldingen «Roadmap 2050» staker ut kursen mot omfattende utslippskutt i EU de neste fire tiårene. Den legger opp til at sterkt forurensende kullkraftproduksjon blir avviklet til fordel for langt mindre utslippsintensiv kraftproduksjon. I overgangsfasen vil trolig naturgass få en sentral posisjon.

Veikartet legger opp til utslippskutt fra kraftproduksjon på rundt 60 prosent innen 2030 og nær karbonnøytral kraftproduksjon 20 år senere. Dagens moderne gasskraftverk har 70 prosent mindre CO2-utslipp enn gammeldagse kullkraftverk.

– Mandagens avtale viser at norsk gass er ønsket og konkurransedyktig i det britiske energimarkedet. Samtidig er den et viktig fundament for regjeringens satsing på norsk sokkel som legger til rette for en langsiktig, høy produksjon og eksport av norsk olje og gass i tiår framover, sier Moe til NTB.

Norge og Statoil trenger imidlertid raskt klare signaler fra EU før det kan gis klarsignal for nye og store investeringer på norsk sokkel, understreket Moe da han tok med seg EUs energikommissær Günther Oettinger ut til Troll A-plattformen i Nordsjøen nylig.