Arnold i byen

Den tidligere California-guvernøren Arnold Schwarzenegger har vært på Norgesbesøk. Han er i dag en av miljøbevegelsens største guruer. Men i Oslo krititiserte han miljøaktivister verden over for å ha gjort en dårlig jobb med å spre entusiasme for grønne løsninger.

Den tidligere politikerne mener at man må være langt mer realistisk. Det er greit å ha visjoner, men ting må gjøres i riktig rekkefølge.

Schwarzenegger skrøt uhemmet av det som gjøres i Norge. Han har merket seg at en stor del av landets strømforsyning kommer fra vannkraftverk. Han trakk også frem en rekke eksempler på hva som gjøres i Norge når det gjelder bl a energiøkonomisering. Han nevnte spesielt hva som skjer med gatebelysningen i Oslo. Sparepærer og styring av lysnettet gjør at man sparer utrolig mye i forhold til hva som er tilfelle i mange av verdens storbyer.

Ja, han forsvarte også olje- og gassnasjonen Norge. Det må ha falt en del av de mest dogmatiske miljøvernerne tungt for brystet. «The Terminator» er kjent for sine store hydrogendrevne biler. Han skjemmes ikke over en livsstil med høyt forbruk.

– Jeg er ikke flau over bilene mine. Jeg kjører bare én om gangen, sier han.

Han tok avstand fra mye av den skremselspropagandaen som en stor del av miljøbevegelsen står for.

Vi har mye sans for det den tidligere politikeren sa.

For øvrig merker vi oss at hver gang vi skriver om vannkraftutbygging her i landet så er det en del mennesker som reagerer kraftig. Det må de ha lov til. I gårsdagens leder her på bygg.no argumenterte vi for mer kraftutbygging også i forhold til at det kommer stadig mer nedbør som truer land og folk. Vi mener at det må mye utbygging til for at vi skal få bedre kontroll på vannmassene. Men utbygging er og blir et banneord for en god del mennesker. Det være seg om man bygger ut veier eller driver rassikring. Selv ren vannkraft er i følge enkelte noe styggedom.

Det kan være at Arnold Schwarzenegger har fått noen flere uvenner etter sin klare tale.