Arnold refser miljøbevegelsen

Arnold Schwarzenegger mener miljøaktivister verden over har gjort en dårlig jobb med å spre entusiasme for grønne løsninger.

– Du kan ikke si til dem som sliter med å få endene til å møtes for seg selv og sin familie, at de skal bekymre seg mer for at polene smelter. Du kan ikke si til kineserne: Dere har jo syklet i så mange år, fortsett med det, sa den tidligere California-guvernøren Arnold Schwarzenegger i sin tale under Zerokonferansen på Gardermoen mandag.

«The Terminator» er kjent for sine store hydrogendrevne biler. Han skjemmes ikke over en livsstil med høyt forbruk.

– Jeg er ikke flau over bilene mine. Jeg kjører bare én om gangen, sier han.

Tror ikke på skremsler

Schwarzenegger mener deler av miljøbevegelsen har mislyktes i sine forsetter om å «skremme» folk til handling for klimaet. I stedet bør man formulere djerve visjoner og tenke over hvordan budskapet skal selges, mener han.

– Miljøbevegelsen må bli flinkere til å snakke om fordelene ved en grønn økonomi. Vi kan ikke bare snakke om klimaendringer. Vi må også snakke om jobber, sier Schwarzenegger, som viser til at satsing på fornybar energi også vil gjøre vestlige økonomier mindre avhengig av å kjøpe olje og gass fra «tvilsomme» regimer.

– Dermed blir dette også et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Helse er et annet aspekt. Forurensing dreper i dag millioner av mennesker. Ren energi kan redde liv, og det er vår jobb å få fram dette, sier han.

– Drama

Schwarzenegger mener motparten er flinkere til å spisse budskapet. Mange vegrer seg mot å satse grønt fordi de blir fortalt at økonomien vil krasje, mange vil miste jobben og strømprisene vil gå til himmels, framholder han.

– I California viste vi at dette ikke er tilfellet. Men det hjelper ikke om du har verdens beste produkt. Hvis du ikke er flink nok til å markedsføre det, vil ingen kjøpe det, sier han.

Den østerrikskfødte kroppsbyggeren og skuespilleren er blitt 64 år, men han har ikke gitt opp Hollywood, noe sju sting i panna bærer bud om.

– Det skjedde under innspilling av min nye film, «The Last stand». Det er Hollywood-fantasi. Dette er alvor, sa Schwarzenegger og viste til fersk klimaforskning.

– Jeg har spilt i actionfilmer og komedier, men dette er drama, la han til.

Schwarzenegger advarte mot å vente med klimatiltak til den internasjonale finanskrisen er over og trakk igjen fram erfaringene fra California, verdens niende største økonomi.

– Vi ødela ikke økonomien. Vi ble ikke et jeger- og sankersamfunn. Tvert imot ble mer enn én million jobber skapt, sa han.

Skrøt av Norge

Utfordret fra pressen om hva han synes om Norges rolle i klimakampen, svarte Schwarzenegger at han er imponert.

– Norge har en visjon om å bli karbonnøytralt i 2030 i stedet for 2050. Dere øker hastigheten i stedet for å slakke av, sier Schwarzenegger.

Han finner det ikke problematisk at Norge er en stor olje- og gasseksportør og mener andre land bare hadde solgt mer om kranene på norsk sokkel skulle bli stengt.

Zero-sjef Einar Håndlykken kaller Arnold Schwarzenegger «Klimaets actionhelt» og viser til at han hadde en egen gjennomføringskraft på miljøets vegne som guvernør.

– Han viste at vi kan kutte klimautslipp uten store livsstilsendringer, sier Håndlykken.

Under Schwarzenegger vedtok California å redusere utslippene til 1990-nivå innen 2020. Utslippsfrie fartsårer, storstilt satsing på solenergi og klimavennlige byggeforskrifter er andre eksempler på tiltak som etter Zeros mening har gjort den amerikanske delstaten til et av verdens ledende områder for klimateknologi.