NHO ber regjeringen dempe optimismen

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ber statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nedjustere vekstanslagene for neste år for å dempe forventningene til lønnsoppgjøret.

Allerede da regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram i oktober, advarte NHO om at regjeringen hadde lagt til grunn i overkant optimistiske anslag for utviklingen av norsk økonomi. Bare noen dager før Stortinget skal vedta budsjettet, mener NHO at utviklingen i internasjonal økonomi forsterker kritikken mot regjeringen.

– I lys av den krevende situasjonen en rekke bedrifter står overfor, og ikke minst med tanke på lønnsoppgjøret for 2012, vil vi anmode regjeringen om å revurdere sine anslag for norsk økonomi og å kommunisere nye anslag til Stortinget før statsbudsjettet vedtas, skriver NHO-leder John G. Bernander i et brev til statsministeren og finansministeren.

Regjeringens anslag for neste år baseres på en gjennomsnittlig lønnsvekst på 4 prosent.

– Nasjonalbudsjettet bør ikke tøye lønnsanslagene oppover, siden dette har en klar virkning på alminnelige forventninger i samfunnet, og dermed hva som er mulig å få til i neste lønnsoppgjør, skriver Bernander.