Rekordlave innbruddstall

Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter villainnbrudd i årets ni første måneder har gått ned med hele 41 prosent i forhold til samme periode i fjor.

– Dette er svært gledelige tall. Vi har registrert et brudd i trenden de senere årene med økende boliginnbruddsaktivitet. Politiet fortjener ros for resultatene av ”Operasjon Grenseløs”, der de arbeider på tvers av politidistriktene. Operasjonen har så langt gitt positive resultater, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Mens erstatningene gikk ned med 41 prosent til 78 millioner, gikk antallet villainnbrudd ned med 30 prosent til 3967. Det betyr at også den gjennomsnittlige erstatningsutbetalingen for hver skade er vesentlig redusert.

Forsikringsbransjen har hatt felles boliginnbruddsstatistikk siden 1992. Verken antall villainnbrudd eller erstatninger er registrert lavere de ni første månedene enn i 2011. Utviklingen i antall villainnbrudd og erstatninger er illustrert grafisk nedenfor. Her er erstatningene målt i faste priser, justert for endringer i konsumprisindeksen.

Positiv utvikling
Forsikringsselskapenes samlede erstatningsutbetalinger etter innbrudd i ulike typer boliger og hytter ble 367 millioner kroner i årets ni første måneder. Dette er en nedgang på hele 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Etter en dramatisk erstatningsvekst i perioden 2007 til 2009, var det en positiv utvikling med nedgang i erstatningene i 2010. Denne utviklingen har fortsatt og blitt klart forsterket i 2011. Utslagene er klart størst for villainnbrudd.

Over 23 000 boliginnbrudd
Det er registrert 23 389 innbrudd i norske boliger og hytter så langt i år. Det er en nedgang på 5,7 prosent i forhold til samme periode i fjor.

– Vi håper at nedgangen i innbruddsaktiviteten ikke blir kortvarig. Utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst Europa, sier Osland.