Scandic Vulkan

Scandic Vulkan

Aktører gjelder hele Søndre kvartal

Sted: Oslo

Prosjekttype: Hotell

BTA: 7.500 kvm

Byggherre: Vulkan Utvikling

Leietaker: Scandic Hotels

Totalentreprenør:
AF Byggfornyelse

Kontraktsum eks. mva
(for hele Søndre kvartal):

240 millioner kroner

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter

LARK: LPO Arkitekter

Rådgivere: RIB: Kjell Ludvigsen - RIA brann: NEAS - RIG og KPR av brann-
teknisk prosjektering: Norconsult - Bygningsfysikk: Multiconsult - RIA: Brekke & Strand akustikk

Underentreprenører/leverandører: Rivearbeider: Norsk Gjenvinning Entreprenør - Råbygg: Contiga - Spunt og peling: Entreprenørservice - Sikrings- og grunnarbeider: Smefa Entreprenør - Elektro: Atom Elektro - Rør og ventilasjon: Oras - Tømrer-
arbeid: Noveta / Østergrenbygg - Prefab fasadeelementer i fiberbetong og brannsikring: Byggimpuls - Glass og vindusfasade: Arcers SIA - Blikken-
slager: Franke Onsrud Blikkslageri - Ivarboard fasadeplater: HD Entre-
prenør - Stålarbeider / stålkonstruk-
sjoner: Ivar Bråthen Mekaniske - Stålarbeider: Tverli Aut. Sveis - Gulvavretting og trinnlyd: Gjøvik Gulvavretting - Mur og puss: Stryken og Gulbrandsen - Flisarbeider: Mur-Puss & Flisekspert - Flisleveranse: L-Flis - Malerarbeid: Malerservice - Gartnerarbeider: Steen & Lund - Lås og beslagarbeider: Norsk Nøkkel-
service - Glasstak / overlys: Hubro - Røykluker: Bramo - Solavskjerming: KRS Gruppen - Himling og system-
vegger: Acusto - Ståltrapp m/ glass og glassrekkverk: Autogen - Karusell-
dør: Boon Edam - Dører: Daloc / Swedoor - Parkett: Forbo / Boen - Parkettlegger: ABS Parkettgruppen - Kjerneboring og betongsaging: SB Entreprenør - Taktekking: Icopal Tak - Branngardiner: BVS Brannvern-
systemer - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Kjøkken: HTH Prosjektavdeling

Smeltedigelen Vulkan i Oslo får stadig flere ingredienser. Siste tilskudd er Norges første hotell i energiklasse A.

Området vest for Akerselva, ved Nedre Foss, kan vise til en flere hundre år gammel og stolt industrivirksomhet. Både sølvutvinning, sagbruk, sementfabrikk og jernstøperi har hatt fordeler av Akerselvas buldrende vannmasser. Siden 2009 har Aspelin Ramm Eiendom, gjennom sitt heleide datterselskap Vulkan Eiendom, utviklet Vulkan til å bli en moderne bydel. 

Søndre kvartal er et av flere prosjekter som nå er under bygging. De 16.000 kvm er utformet som en husrekke med en utpreget tårnstruktur med varierende høyder. Når det er ferdig ved årsskiftet vil det bestå av 27 leiligheter, 3.500 kvm kontorer, 2.000 kvm butikker og næringsarealer, og − ikke ett − men to hoteller. Som intensjonen var, glir de forskjellige elementene i husrekkene over og inni hverandre.

− Søndre kvartal skal være et eget kvartal i bydelen Vulkan. På Vulkan har vi alltid lagt stor vekt på arkitektur eksteriør og fasader. Tårnstrukturen med den valgte fasadeløsningen vil få Søndre kvartal til å fremstå markant og åpenbar. Men skille mellom hotell, leiligheter og næring skal ikke nødvendigvis fremgå klart og tydelig. Skiltingen ved den bestemte inngang skal være identifiseringen for den enkelte leietaker, sier prosjektsjef hos Aspelin Ramm Eiendom, Rolf Hammerseth.

Scandic Vulkan ligger helt mot nord i Søndre kvartal, og er med sin utforming med utkragede vinger og fremskutte posisjon øverst på tomta, lett identifiserbar. Sammen med den eksisterende bebyggelsen fra slutten av 30-tallet i Maridalsveien danner hotellet og leilighetene som snart står ferdig, et parkmessig opparbeidet uteområde på kvartalets bakside.

Søndre kvartal er AF Byggfornyelses andre bidrag på Vulkan, det første var Dansens Hus i 2008. Tomta står på fjell og delvis på utsprengt fjellgrunn, og med tre byggeprosjekter i gang samtidig krevde logistikken utsøkt smidighet.

Trangt og livlig
− I prinsippet har området en gjennom-
fartsåre fra sør til nord, men mange brukeraktiviteter og forbipasserende til fots gjør at vi i størst mulig grad må unngå å bruke den søndre delen til transport, sier AF Byggfornyelses prosjektleder, Torstein Lange Larssen. Byggherre, entreprenører og leietakere måtte vise tålmodighet med hverandre, og dersom interessekonflikter oppsto var det byggeaktivitetene som måtte vike.

Industriminner
Utbyggernes intensjon er at de nye moderne byggene skal ta opp i seg noe av tradisjonen rundt industrivirksomheten på Vulkan. Terrenget fra Maridalsveien og ned til det kulturelle torget på Vulkan, der Mathallen blir liggende midt i mot, er svært bratt. Ut i fra dette vanskelige og knappe tomtearealet har Niels Torp arkitekter allikevel klart å tegne et hotell på 7.500 kvm og med hele 149 rom.

Konsepthotellet til Scandic har også konferanseavdeling, trimrom, spisesal, kjøkken og bar samt lobbybar og bibliotek. Men hotellet kan også dra veksler på den interne forbindelsen til nabobygget, Fabrikken, som har flere større saler og arealer egnet for arrangementer. Det industrielle preget kommer tydelig frem i hotellets interiør, der myke tepper er designet som rå betongflater, og der synlig råstål benyttes i trapper og i rekkverk.

«Nytt» fasademateriale
Fiberbetongelementer har ikke vært benyttet på større fasadearbeider i Norge tidligere. Den første bestillingen til den norske produsenten Byggimpuls kom fra utbyggerne på Scandic Vulkan.

Fiberbetong er gjennomfarget, har lav egenvekt og kan formes og støpes nær sagt uten begrensninger. Enkelte deler av fasadene krager ut inntil 2, 5 meter fra vegglivet. For å feste de utenpåliggende kassene i forskjellige formater gikk det med 25 tonn stål i et innvendig bæresystem. Fasaden mot nord var opprinnelig tenkt med fiberbetongelementer, før ideen om å bruke det på resten av fasadene også dukket opp.

− Da vi valgte fiberbetong, kontra for eksempel Stopuss, var vi nok ikke helt bevisste på hvor komplisert det valget gjorde fasadearbeidene, påpeker Hammerseth.

− Antall kvadratmeter klimavegger er stort i forhold til gulvarealet. Fasaden er jo kompleks med sine sprang både vertikalt og horisontalt. Men bak fiberbetongelementene ligger det en plan klimavegg, og denne er det viktigste elementet for å tilfredsstille klimakravene, forklarer Lange Larssen. Mange hjørner og nivåforskjeller skulle tas hensyn til når tetthet skulle oppnås og kuldebroproblemer unngås.

Vulkan Eiendom ferdigstilte i fjor Norges første kontorbygg i energiklasse A. All bygningsmasse på Vulkan er tilknyttet områdets egen energisentral. Stafettpinnen er tatt videre til Norges første hotell i den samme energigjerrige klassen.

− Erfaringene våre fra Bellona sa at tetthet, kuldebroer og tekniske installasjoner krevde omhyggelig prosjektering. Det krever ekstra tiltak med en såpass komplisert fasade. Det mener vi at vi har klart når vi nå med stolthet kan utbasunere at vi sammen med AF Byggfornyelse har levert Norges første energiklasse A-hotell, sier Hammerseth, som allikevel ikke er fornøyd med produsentenes manglende miljømerking.

– Vi har hatt et stort fokus på å bruke energiklassifiserte produkter. Men har ikke funnet nok produkter som betyr noe i byggenæringen, i hvert fall ikke i det omfanget vi ønsker. Her har norske produsenter virkelig en jobb å gjøre, påpeker han.

– Vi har lært utrolig mye av vår deltakelse her på Vulkan. På mange måter er det en ny verden, ikke minst dette med presisjon som kommer inn med stadig større tyngde i den omtrentlige byggenæringen. Presisjonsbegrepet må vi ta innover oss, sier Lange Larssen.

Prosjektkostnaden for hele kvartalet er på ca. 240 millioner, som er noe høyere enn opprinnelig planlagt. Det skyldes at prosjektet, ikke minst hotellet, har utviklet seg over tid.  Resten av Søndre kvartal, med leiligheter, næringsarealer og det andre hotellet – PS Hotell – vil stå ferdig før årsskiftet.

– Når det gjelder miljø og energi er vi opptatt av å ligge i forkant. Vulkan er et område vi skal bruke til å lære, og hele tiden evaluere, både som et miljøprosjekt og som et byutviklingsprosjekt. Denne lærdommen skal vi implementere i fremtidige bygg og prosjekter, sier Hammerseth.

Tekast og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter