Arbeidstilsynet med BA-kontakt

Arbeidstilsynet tar nå et nytt initiativ for å høyne arbeidsmiljøstandarden i norsk arbeidsliv, og innfører en ordning med bransjekontakt for bygg- og anleggsbransjen.

Den skal styrke oppfølging og dialog med en viktig bransje som fortsatt har behov for å styrke etterlevelsen av lover og forskrifter innen Arbeidstilsynets ansvarsområde.

- Ordningen med bransjekontakt for bygg- og anleggsbransjen må sees på som et nybrottsarbeid, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen. - Regjeringen har så sent som i forbindelse med høstens stortingsmelding "Felles ansvar for eit godt og anstendig arbeidsliv" gjentatt behovet for å utvikle gode samarbeidsløsninger, partssamarbeid, i arbeidslivet, sier Svendsen.

Den foreslåtte ordningen er i første omgang ment som et pilotprosjekt fra 1. januar 2012 og fram til sommeren 2014.

Målgruppen for arbeidet er byggherrer, entreprenører og sentrale organisasjoner. Arbeidstilsynet er allerede i gang med et nasjonalt prosjekt rettet inn mot byggherremiljøet i Norge (de som bestiller oppdrag) med grunnlag i en nyrevidert byggherreforskrift. Bransjekontakten skal ha fokus på hele verdikjeden i bransjen, fra tidlig planfase via kontrakt mellom byggherre og entreprenør, fram til ferdig bygg/anlegg.

Arne Feragen er utpekt som ansvarlig prosjektleder for denne aktiviteten. Feragen har bred erfaring fra bransjen og Arbeidstilsynet. Blant annet har han i Statens vegvesen vært leder for produksjonsavdelingen i Nordland, utbyggingssjef i Sør-Trøndelag og avdelingsdirektør i Midt-Norge med ansvar for utbyggingsprosjektene på veisiden. De siste årene har han vært regiondirektør i Arbeidstilsynet, men har for tiden permisjon fra denne stillingen.

- Jeg har lenge ivret for at Arbeidstilsynet må komme i tettere og enda bedre dialog med bygg- og anleggsbransjen, både byggherrer, entreprenører og organisasjoner. Jeg har tro på at utvikling av en tillitsbasert relasjon på riktig nivå hos de riktige aktørene vil bidra til å styrke etterlevelsen av lover og forskrifter, slik at bransjestandarden for arbeidsmiljøet høynes, sier Arne Feragen. - Dette er et arbeid jeg gleder meg til å ta fatt på.