Ser muligheter i krisetider

Bemanningsselskapene i byggenæringen merker stadig større pågang fra kriselandene i Europa. Nå satser flere av dem på nye markeder for å hente arbeidskraft til byggenæringen.

Mens arbeidsledigheten i en rekke land i Europa stiger, er bruken av EU-arbeidskraft i Norge rekordhøy. Ifølge NAV Eures har så mange som 44 prosent av bedriftene i bygg- og anleggsbransjen benyttet seg av EU-arbeidskraft det siste året.

– Vi merker at ting skjer ute i Europa og at vi er i ferd med å få tilgang til ny type arbeidskraft. For byggenæringens del tror jeg vi er helt i begynnelsen av en utvikling som bare vil akselerere, sier HR- og organisasjonsdirektør i Workshop Bemanning AS, Tom Henning Gulliksen.

Større trykk
Hos konkurrentene Adecco og Rekrutteringshuset Mork merker de også at det europeiske arbeidsmarkedet er i endring. Allerede før finanskrisen i 2008, fikk Adecco signaler om at det var gode rekrutteringsmuligheter i Portugal.

– I dag har vi allerede et tiltalls portugisere i arbeid på norske byggeplasser, og erfaringene er gode. Vi er også i ferd med å se mot Spania, der byggebransjen sliter veldig, sier direktør for bygg-, anlegg og industri i Adecco, Erling Kornkveen.

Fortsatt god tilgang i Polen
Samtidig som at nye markeder åpner seg opp, opplever de at tilgangen til kvalifisert arbeidskraft fortsatt er svært god i Polen.

– Flere polakker som har hatt arbeid i for eksempel England eller Irland, har nå dratt hjem og ønsker seg ut igjen til andre land. Norge er i en heldig situasjon og det gjør oss til et attraktivt land å dra til, sier Kornkveen.

– Det norske lønnsnivået vil alltid gjøre oss attraktive – uavhengig om det er gode eller dårlige tider ute, legger arbeidende styreformann Svenn Gøran Mork i Rekrutteringshuset Mork til.

Høyere utdanningsnivå
I tillegg til at pågangen fra markeder som Spania, Portugal og Hellas øker på, er en av trendene at henvendelser fra personer med utdanninger på mastergradsnivå vokser.

– Det gjelder alle bransjer, ikke bare byggenæringen, sier Mork.

Du kan lese mer bemanningsselskapenes rekrutteringstanker i Byggeindustrien nummer 16.