Storsalg fra Statoil

Statoil selger eierandeler i flere gassfelt i Nordsjøen for nærmere 9,3 milliarder kroner og gass for 100 milliarder kroner.

Kjøper er det britiske energiselskapet Centrica. Statoil ASA selger seg ned i tre felt og går ut av fem felt på norsk sokkel for en salgssum på 1,625 milliarder dollar, noe som tilsvarer rundt 9,3 milliarder kroner.

Eierandelene omfatter hovedsakelig gassproduksjon på områdene Kvitebjørn, Valemon, Fulla, Vale, Skirne og Heimdal (der Statoil fortsetter som operatør), samt oljefeltene Frigg-Gamma-Delta.

Kjøper er Centrica, et ledende energiselskap i Storbritannia som allerede er etablert på norsk sokkel.

Centrica skal også kjøpe gass av Statoil for over 100 milliarder kroner i perioden 2015-2025.

Selskapene har inngått en langsiktig avtale om leveranse av fem milliarder kubikkmeter gass per år i ti år til det britiske markedet. Det tilsvarer det årlige gassforbruket til 3,5 millioner britiske hjem.

– Dagens kunngjøring er av høy strategisk viktighet der to av Storbritannias viktigste energiaktører påtar seg langsiktige forpliktelser for å bidra til Storbritannias energisikkerhet. Avtalen viser også at Statoils portefølje av naturgass på norsk sokkel er konkurransedyktig, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding.

Storbritannia importerer i dag rundt 50 prosent av sitt gassbehov. Avtalen sikrer gass til å møte fem prosent av det totale årlige behovet, og er verdsatt til cirka 108 milliarder kroner. Avtalen erstatter en eksisterende avtale som ble signert i 2002, og løper ut i 2015.