Færre norske juletrær på markedet

Det kan bli vanskeligere enn vanlig å finne norske juletrær i år. Norske produsenter har færre trær til salgs, og etterspørselen er høy. Importen gjør at det likevel blir trær til alle.

Det er produsentorganisasjonen Norsk Pyntegrønt som varsler at tilgangen på norske juletrær er dårligere i år, skriver Nationen.

– Vi merker godt at det er færre norske juletrær i år. Mange foretrekker norske trær, både ut fra tradisjoner og siden trærne er kortreiste, og flere ringer oss for å prøve å finne noen som kan levere norske juletrær, sier daglig leder Terjer Hidle i Norsk Pyntegrønt til Nationen.

Hun forteller at en viktig årsak til at det er færre norske trær i år, er overproduksjon og dumping av danske juletrær i Norge for en del år siden.

– Det var en ekstrem overproduksjon, noe som førte til svært lave priser. Markedet lider av det i dag i form av underdekning, sier Hidle.

Prisfallet gjorde at mange norske juletreprodusenter plantet færre trær noen år, noe som gir utslag i dag.

Men siden både kjøpekraft og betalingsviljen i Norge er stor, tror ikke Hidle at det blir mangel på juletre i år.

– Det kan bli litt vanskeligere å finne norske trær, men økt import vil gjøre at det ikke blir mangel på juletrær i Norge. Det blir nok verre i andre deler av Europa, sier Hidle. (©NTB)