Fant gull i Troms

I sommer ble store deler av mineralressursene i Nord-Norge kartlagt fra fly og helikopter. Nå viser resultatene forekomster av thorium og gull i Troms og sjeldne jordmetaller i Finnmark.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) avsluttet målingene i oktober, og nå kan resultatene bety et innrykk av råvarehungrige investorer i de nordligste fylkene, skriver Aftenposten.

Thorium er et radioaktivt grunnstoff som kan brukes som brennstoff i den neste generasjonen atomreaktorer, mens gullprisen har aldri vært høyere enn i dag.

– Noe vi nå ser nærmere på, er REE-forekomster på Nordkinn i Finnmark. Prøver som geologer har samlet er inne til analyse nå, sier administrerende direktør Morgen Smelror i NGU.

REE er sjeldne jordmetaller som brukes i teknologindustrien, og som Kina i dag har tilnærmet monopol på.

Det er ingen selvfølge at det blir startet drift, selv om funn har blitt gjort. Industrien som viser interesse må blant annet vurdere mengder, tilgjengelighet, avstand til markedet, kapital, miljøkrav og lokale interesser.

– Etter at vi har kartlagt mer data og kunnskap som kan lede til drivverdige funn, interessant fortjeneste og positiv ringvirkning, må industrien overta, sier Smelror.

Fly og helikopter er brukt til skanningen, etter at regjeringen bevilget 100 millioner kroner ekstra til kartlegging.