Høyre: Kunnskap sikrer velferden

Varig velferd kan bare sikres gjennom satsing på bedre skole og økt konkurransekraft. Trekkraften fra oljeøkonomien er ikke nok. Dette er kjernen i budskapet som Erna Solberg søndag framførte overfor Høyres sentralstyre.

– Norsk økonomi er solid og blant de mest robuste. Øyeblikkstallene er gode. Men i bunnen lurer det faretruende tall. Produktivitetsutviklingen og konkurransekraften er gått klart ned siden 2005. Denne utviklingen må snus, sier Solberg.

Veien fram går gjennom mer kunnskap, bedre skole og mer motiverte og kompetente lærere.

– Det at vi har det bra i dag, betyr ikke at velstanden uten videre vil bli den samme i framtiden. Dagens tendens er negativ, og Høyre vil snu den. Det må til for at samfunnet skal klare å bære det høye inntekts- og kostnadsnivået, sier partilederen.

Terpe på skole
Fram til 2013 vil Høyre snakke mer og mer om skolen og om lærerne. Det er Høyres prioritet nummer én.

Hele hovedinnlegget på søndagens sentralstyremøte var derfor viet skole og kunnskap, en oppfølging av programmet Høyre gikk til valg på, og samtidig Erna Solbergs favorittema.

– Vi får dobbelt gevinst. Norge blir et bedre sosialt samfunn, og den framtidige velferden får solide bein å stå på gjennom økt konkurransekraft. Velgerne viste i lokalvalget at de tror på vår skolepolitikk. Hele 54 prosent av befolkningen bor i en Høyre-styrt kommune. Det forplikter, sier Solberg.
Hun mener velgerne også gjennomskuet det hun kaller de rødgrønnes systematiske svartmaling og skremselspropaganda om hva slags elendighet Høyres skole- og omsorgspolitikk ville føre til.

– Ute i kommunene skal vi vise hva Høyre-politikk betyr i praksis. Vi skal avsløre mytene, sa partilederen.

Visjoner
Høyres fem visjoner for skolen er stadig rettesnor for partiarbeidet lokalt og sentralt.

Høyre vil blant annet sikre bedre lærerkrefter ved at det skal rekrutteres fra de 25 prosent beste elevene fra videregående. Lærerne skal kunne gjøre karriere i klasserommet og stige i ansvar og lønn.

– Elevene skal ikke være avhengig av flaks for å få god undervisning, sier Solberg.

Nå ligger det to saker i Stortinget som får betydning for Høyres visjoner. Det er to stortingsmeldinger, om henholdsvis spesialundervisning og ungdomsskolen.

Solberg varsler kamp om bruken av valgfag, såkalt nivåtilpasset undervisning og bruk av eksamen. Høyre vil at alle elever som går ut av tiendeklasse, skal ha skriftlig eksamen i norsk, matematikk og engelsk, ikke bare i ett av fagene som i dag.

I sitt alternative budsjett legger Høyre inn 500 millioner kroner ekstra til etter- og videreutdanning for lærere. Det vil gi mulighet for 4.000 lærere i året, ikke et kutt som regjeringen foreslår i 2012 fra 2.500 til 1.700.

– Sju av ti lærere sier de trenger kompetanseheving. Da er ikke svaret å nedjustere tilbudet, sier Solberg.