Såpeglatt stålis på veiene skapte store problemer

Underkjølt regn førte til blankpolert stålis og umulige kjøreforhold i store deler av Hedmark og Oppland natt til søndag. Mange biler skled av veiene, men det er ikke meldt om alvorlige ulykker.

– Det har vært helt forferdelig glatt. Vi har hatt stålis stort sett over alt, det har vært helt blankt. Men heldigvis har vi ikke fått inn en eneste melding om trafikkulykke med personskade. Men mange biler har sklidd ut av veien, sier operasjonsleder Ann Karin Sundgården i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB søndag morgen.

Advarer

Dette er advarselen Statens vegvesen gikk ut med både lørdag kveld og søndag morgen. Og med svært god grunn, skal vi tro politiet i både Hedmark og Gudbrandsdal.

«Underkjølt regn skaper store problemer for trafikken i deler av Hedmark og Oppland. Statens vegvesen oppfordrer bilister om å være vaktsomme og kjøre særs forsiktig. De som ikke MÅ ut på veiene anmodes om å la bilen stå i ro.»

– Det er veldig glatt, og det vil være glatt utover formiddagen. Det underkjølte regnet nord i Hedmark og Oppland har ført til is i kjørebanen på stort sett alle veier, men det har gått bra. Vi har ikke fått meldinger om alvorlige utforkjøringer, sier trafikkoperatør Nils Aae ved Statens vegvesens veitrafikksentral til NTB.

Hovedveinettet bra

Hele natt til søndag og på morgenen har alt tilgjengelig utstyr og mannskap sørget for salting og strøing på de speilblanke veiene i fylkene. De største og viktigste hovedfartsårene begynte å bli farbare søndag morgen.

– Det er blitt saltet på hovedveinettet, så E16 til Fagernes, riksvei 4 fra Oslo til Mjøsbrua og E6 gjennom Hedmark og Oppland begynner å bli bra, sier Aae.

Værvarslene tyder på at det blir mildere utover dagen, og håpet er derfor at isen vil smelte bort og gjøre sideveier og småveier farbare.

– Det er spesielt at det har vært varmere i høyereliggende strøk og kaldere i lavere strøk. Det har vært regn og tåke, og siden det er kaldere i bakken i høyden, så har vi hatt is stort sett over alt. Men det ser ut som det skal bli litt mildere utover dagen, så vi håper at det meste av isen vil smelte bort, sier trafikkoperatøren.

Salta til verdenscupen

Også lenger sør i Hedmark har det til dels vært skøytebane istedenfor bar asfalt.

– Det er skrekkelig glatt, spesielt på sideveiene. Men det virker som folk er blitt varslet og er klar over faren. Da går det gjerne smått, og vi har ikke fått meldinger om store hendelser, sier operasjonsleder Geir Rygh i Hedmark politidistrikt til NTB.

Omfattende saltejobb på veiene opp mot Sjusjøen sørget imidlertid for at folk som skulle overvære stafettene i verdenscupen søndag, kunne puste ut.

– Jeg kjørte opp fra Lillehammer i 8-tida og hadde ingen problemer. Vi har vært i dialog med veimyndighetene, så det er blitt saltet mye. Også de bratte, siste bakkene var klissvåte, så det er helt problemfritt, sier lederen av organisasjonskomiteen under verdenscuparrangementet, Terje Lund, til NTB.

Det var rundt 10.000 publikummere inne på området lørdag, og Terje Lund håpet på nesten like mange søndag.

Ille på byen

På Lillehammer er det ikke bare biler som har måttet smyge seg fram på stålisen. Også for fotgjengere har det underkjølte regnet vært en prøvelse.

– Det gikk nok verst ut over dem som var på byen på Lillehammer. Det er mange som har falt og slått seg, sier operasjonsleder Ann Karin Sundgården.

Vestoppland politidistrikt melder om mye bedre vær- og kjøreforhold natt til søndag og i morgentimene. Her har det vært tåkete, men ikke noe islagte veier å snakke om og dermed heller ingen store problemer.