- Vi må lære av svenskene

Ledelsen i Bravida har sagt opp avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA), og mener LO og NHO må se til Sverige etter tiltak mot stadig økende sykefravær.

- Hele Norge er enig i at vi har et for høyt sykdomsfravær og en negativ tendens, sier direktør Eirik Frantzen.

- Jeg samtykker i LO og NHO sine gode intensjoner, og synes det er hyggelig at arbeidsgiver, arbeidstaker og ikke minst staten har klart å få til en avtalte der gode intensjoner uttrykkes så tydelig. Men Inkluderende arbeidsliv-avtalen må strammes opp, sier Bravida-direktør Eirik Frantzen, som synes det er på tide at vi lærer av svenskene.

- Man må erkjenne at Sverige har en lang og god industrikultur. De gjorde noe med dette for titalls år siden. På den ene siden har de karensdagen som gjør at arbeidstaker ikke får lønn første dag ved egenmelding. På den andre siden er arbeidsgiver pliktet til rehabilitering, og betaler 20 prosent av lønna ved langtidssykdom, forteller Frantzen i Bravida Aktuelt.

Han mener at selv om forslaget er som å banne kirka for både arbeidsgiver og -taker, skaper det en god balanse som gir effekt.

Dårlig avtale
IA-avtalen skal bidra til å forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Nylig ble det kjent at selskapet Bravida sa opp avtalen.

- Bakgrunnen for oppsigelsen er at vi stilte oss tre spørsmål. Hadde vi et akseptabelt nivå? Nei. Vi hadde et sykdomsfravær på over syv prosent, noe vi ikke er stolt av. Var utviklingen god? Nei. Og det siste spørsmålet, som er litt ubehagelig å stille seg, er om sykdomsfraværet er sykdomsrelatert. Vi fant at en del fravær ikke er helserelatert, forteller Frantzen.

Tro på resultater
Derfor mente direktøren at selskapet måtte gjøre noe annet enn hva de historisk har gjort. Etter tre egenmeldinger får nå den ansatte varsel, og lokale ledere trenes opp til å finne løsninger i samtale med den det gjelder.

- Det er viktig å holde kontakt med medarbeideren, de skal jo tilbake. Fra mars 2010 sørget vi også for full lønn i ett år i sykdomsperioden, slik at det ikke kommer økonomiske problemer på toppen av en sykdom. Dette er fremdeles prematurt, men vi har stor tro på resultater, sier Frantzen som har blitt invitert til samtale med NHO om sykefravær og inkluderende arbeidsliv.