- Nytt krav til egenkapital et dårlig verktøy

- Et ensidig fokus på egenkapitalandel forsterker boligmangelen og treffer dårlig i forhold til å sikre folks økonomi, sier Eskil Ørdal, nestleder i BNLs styre og daglig leder i Mesterbygg Innherred AS.

Han mener Finanstilsynet bommer ved ”altfor mye vektlegge” å øke krav til egenkapitalandel for å bremse bankenes utlånsvekst, når de nå utvider dette også til å gjelde STARTlån gjennom Husbanken. Det er besluttet å heve kravet til egenkapital fra 10 til 15% for boligkjøpere, og at dette også skal gjelde kommunenes STARTlån gjennom Husbanken.

- Risikoen med store boliglån er først og fremst uforutsigbart rentenivå i framtiden. Husbanken tilbyr imidlertid fastrentebetingelser på 3,25% i hele 20 år. Mange får med disse betingelsene ny bolig med vesentlige lavere bokostnader enn de i dag betaler for å leie - selv med 100% belåning, sier Ørdal.

- Fastrentelån gir et boligkjøp forutsigbarhet for lånekostnadene i 20 år. Da er betjeningsevnen av lånet i forhold til de månedlige lånekostnadene det viktige, ikke egenkapitalandelen, i følge Ørdal.

Når folk benytter seg av langsiktige fastrentelån, betaler avdrag fra 1. år, viser god betjeningsevne, og vil komme rimeligere ut enn deres nåværende bokostnader, er det i følge Ørdal en stor bjørnetjeneste å stikke kjepper i hjulene ved å kreve økt egenkapital.

- Betjeningsevne og fastrentelån er trygt, og gir god nok sikkerhet. Betjeningsevne og forutsigbarhet på lånet bør telle mest. Et ensidig fokus på egenkapitalandel vil paradoksalt nok kunne bidra til ytterligere å heve boligprisene. Og det er vel ikke det Finanstilsynet ønsker, sier Eskil Ørdal