Rambøll jubler over frigitte kildekoder

Det er mange brukere som er fornøyde med at kildekoden til IFC-eksporteren på Revit-plattformen nå er tilgjengelig, blant annet Rambøll.

Autodesk, Inc. en av verdens ledende leverandører av 3D-design-, konstruksjons- og visualiseringssoftware offentliggjorde tidligere denne måneden at de nå har gjort Industry Foundation Classes (IFC)-eksporter til Revit-plattformen tilgjengelig som Open Source-kode.

Kundene har i lang tid etterspurt større fleksibilitet i Revit-produserte IFC-filer. Nyheten har derfor blitt svært positivt mottatt i bransjen, blant annet i Rambøll som er Nordens ledende rådgiver innen plan, design og teknikk.

- Vi som jobber med Revit er helt avhengige av å kunne utvikle gode og åpne BIM-modeller for alle deltakere i et byggeprosjekts levetid, fra visjon til lenge etter ferdig bygg, sier Håvard Vasshaug, sivilingeniør i Rambøll. - Dette er hovedpoenget i hele ideen om BIM – å kunne dele tanker i prosjekt med hverandre. Nå som IFC-eksporten i Revit er sluppet på open source, vil vi forhåpentlig se en hyppigere og bedre utvikling av våre åpenBIM-modeller. Interessen er stor og økende – og vi har all grunn til å være optimistiske, sier han.

Seks store rådgiverfirmaer i Norge; Rambøll, Asplan Viak, Norconsult, Sweco, COWI og Multiconsult har gått sammen for å koordinere tilbakemeldingene til Autodesk. Ifølge Håvard Vasshaug finnes det et meget aktivt åpenBIM-miljø, og ikke minst en veldig aktiv buildingSMART-organisasjon i Norge.

- Samarbeidet har fungert svært godt. Jeg synes også det er viktig å notere seg at en internasjonal aktør på størrelse med Autodesk tar brukerne i Norden med på laget når de skal videreutvikle verdens største BIM-programvare, sier Håvard Vasshaug.

Kildekoden til Revit IFC-eksporten administreres av en styringskomité som består av fem medlemmer. Formannen jobber i Autodesk, og de øvrige fire medlemmene representerer brukere og akademia. Styringskomiteen skal oppmuntre og veilede utviklingen, slik at programmet møter behovene i samfunnet, støtter alle relevante industristandarder og gjør dette uten forringelse av kvalitet og pålitelighet. Komiteen vil også ha ansvar for å velge utviklerne som får skrivetilgang til kildekoden. Det vil si de som får endre på grunnfunksjonaliteten til Revit. Sivilingeniør Håvard Vasshaug fra Rambøll er medlem i styringskomiteen.