Ny rottefelle sender e-post

En helt ny type rottefelle vekker oppsikt. Sender tekstmelding eller e-post hver gang en rotte er tatt. (Video)

 – Fella kommuniserer elektronisk og gir helt nye muligheter for effektiv rottebekjempelse, sier teknisk sjef Eilif Lundberg i Anticimex.

Rottefella monteres i en kum i kloakken og gir beskjed ved å sende sms eller e-post hver gang den tar en rotte.

– Den sier også fra når batterinivået er lavt eller vannstanden er for høy. Dataene legger seg på en nettside der historikken for hver felle er tilgjengelig for servicefolk og abonnenter.

Rottefella har sensorer som gjenkjenner rottenes temperatur og bevegelse. Når en rotte passerer under fella, smeller et stempel hardt ned og slår rotta flat.

– Rottene dør momentant og blir skylt vekk med neste runde med kloakkvann, sier Lundberg.

Vaktpost
Patentet er dansk og heter WiseTrap. Fella har vært i bruk i Sverige og Danmark en tid, blant annet er den tatt i bruk i Malmö, en by som bruker rundt 100 000 kroner i året på rottegift.

Anticimex har eneretten på salg i Norge. Selskapet ser for seg at den avanserte fella er mest aktuell for kommuner, butikker og større bedrifter.

– Når den plasseres i riktig kum, blir fella en effektiv vaktpost som stopper rottene før de kommer seg videre innover i kloakknettet. Rotter kan formere seg i hurtig tempo når forholdene ligger til rette for det, sier Lundberg.

– I kjøpesentre og andre store bygg er det stadige ombygginger, noe som gir rottene gode muligheter til å komme seg inn via tørre sluk og avkappete avløpsrør. Da kan det fungere godt å plassere en felle i kummen som kommer ut fra kjøpesenteret på utsiden, sier han.

Hittil har tre kommuner og flere borettslag inngått rottefelleavtale med Anticimex.

GPS
Hver WiseTrap har også GPS som forteller hvor den er.

– Skulle fella bli stjålet eller flyttet på, oppgir den hvor befinner seg. En kommune med flere titalls feller trenger også oversikt over hvor de er og hvor mange rotter hver enkelt har tatt. Alle plottes inn i et kart, sier Lundberg.

Fella har en lyssensor som gjør at den kobler ut automatisk hvis rørene blir gjennomsøkt av kameraer eller noen skal jobbe i kloakken.