Åtte av ti vil ha lik strømpris i hele landet

Åtte av ti mener strømprisen bør være lik uansett hvor man bor i landet. Energipolitikere er enig, men ønsket blir ikke noen realitet med det første.

Så mange som 78 prosent av de spurte sier strømprisen burde være lik for alle, framgår det av en ny undersøkelse som Sentio har gjort for Nationen. Det samme ble resultatet i en tilsvarende måling for et halvt år siden.

– Meningsmålingene tyder på at forbrukerne oppfatter strøm som et offentlig gode, sier forsker Pål Strandbakken ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til avisa.

Han sier det er opp til politikerne å bestemme om forbrukerne skal få det som de vil.

– Hvis politikerne vil, kan de sette lik pris. Om det kommer i konflikt med EØS-avtalen vet ikke jeg, men slik jeg ser det er det et spørsmål om politisk vilje.

Det samme sier kraftanalytiker Ole Løfsnes i Econ Pöyry. Han mener imidlertid at lik strømpris neppe vil bli en realitet.

– Det handler om legitimiteten til systemet. Jeg tror ikke trønderne reagerer på prisen i seg selv, men heller at de må betale annen pris enn andre. De opplever det trolig som å bli straffet for å bo i Midt-Norge, sier han.

Energipolitikerne Line Henriette Hjemdal (KrF) og Torstein Rudihagen (Ap) sier begge at forbrukerne ikke kan vente seg politisk bestemte strømpriser.

– Jeg klarer ikke å se at vi kan bestemme strømprisen innenfor dagens markedssystem, der vi er knyttet til Norden og Europa, sier Rudihagen. Den eneste løsningen han kan tenke seg er et pristak på hva strømleverandørene kan kreve av kundene.

Hjemdal sier KrF jobber for lik strømpris, men understreker at det er politikerne og ikke markedet som er årsaken til at målet er så fjernt.