Interessant erkjennelse fra Enova

Norstat har gjennomført en undersøkelse for Glava som viser at 7 av 10 nordmenn tror at boligen de bor i er godt isolert.I virkeligheten oppfyller ikke de fleste norske hus dagens minstekrav til isolering. Selv ikke hus bygget på 1980- og 1990-tallet, skriver Aftenposten.

- Opp gjennom årene har nye tekniske forskrifter økt kravene til isolering, og hus bygget frem til nye forskrifter fra 2007 tilfredsstiller stort sett ikke dagens krav, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Spesielt hus bygget i perioden med storstilt boligbygging på 1960-, 1970- og tidlig 1980-tall er klare for rehabilitering hvis ikke dette allerede er gjort.

- Litt spissformulert er mange norske hus strengt tatt laget for søreuropeisk klima. For dårlig isolering fører til knallhard fyring og store energiutgifter på vinterstid, sier han.

Enova mener energisparende tiltak kan gi flere tusen sparte kroner hvert år for en gjennomsnittlig norsk husstand.

- Det er flere ting man bør gjøre, men vi anbefaler alle å starte med de passive tiltakene, altså de som sikrer bedre isolering. Dernest kan man gå videre og installere mer effektive måter å produsere varmen, sier Hugnes.

Ja, sier vi – dette er vi helt enig i. Men hvorfor gjør ikke Enova mer for å lage ordninger som også kommer de vanlige boligeierne til gode. Etter vårt syn er nå tiden overmoden til at det blir innført et nytt regelverk for Enova. Det er Stortinget som sitter med nøkkelen. Undersøkelsen fra Norstat viser at det haster med å få gjort noe.

Skal det virkelig bli fart i dette arbeidet må staten stille med gulrøtter. Der kan både nye tilskuddsordninger fra Enova og fradragsordninger som gir mindre skatt, være en vei å gå. Her kan vi lære mye av svenskene.

Les Aftenpostens artikkel her:

http://www.aftenposten.no/bolig/70-prosent-tror-de-bor-i-godt-isolerte-hjem-6698959.html