Statsbygg fornyer sitt BIM-løfte

Statsbygg og syv andre internasjonale statlige byggherrer fastslår at de vil kreve bruk av åpen BIM i sine byggeprosjekter.

Hensikten med å bruke BIM (intelligente bygningsinformasjonsmodeller) er å øke kvaliteten på byggeprosjektet og samtidig få en lavere kostnad.

Fire av disse offentlige byggherrene, blant dem Statsbygg, undertegnet allerede i januar 2008 en felles kunngjøring om hvordan de ville stille krav om bruk av åpen BIM i byggeprosjekter. De tre andre byggherrene var GSA (USA), Senaatti (Finland) og Erhvervs- og Byggestyrelsen (Danmark). For Statsbygg var dette en oppfølging på internasjonalt nivå av et vedtak fra 2007 om at vi i alle byggeprosjekter skulle bruke åpen BIM innen utgangen av 2010.

Uttalelsen fra 2008 bidro til at store programvareleverandører til byggebransjen tilpasset sine systemer til dette bruk. Mange andre offentlige og private byggherrer, både internasjonalt og i Norge, har senere fulgt opp med å kreve bruk av BIM i sine prosjekter.

Denne høsten var Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen i Washington DC blant annet for å undertegne oppfølgingen av vedtaket fra 2008 om bruk av BIM. Med seg hadde han de tre andre toneangivende offentlige byggherrene, og i tillegg hadde ytterligere fire statsbyggerier, fra Nederland, Island, Estland og Mexico, sluttet seg til avtalen.

Gjennom dette internasjonale samarbeidet er Statsbygg med å sette standarder for byggenæringen, og har som krevende kunde bidratt til innovasjon - også internasjonalt. Det nye sykehuset på Tasmania bygges for eksempel nå med bruk av Statsbyggs BIM-manual. Et av de viktige resultatene for Statsbygg er at våre måter å arbeide på støttes av programvare som brukes i næringen. Dette samarbeidet er også fulgt opp av FoU-samarbeid, spesielt mellom GSA, Senaatti og Statsbygg.