Bilistene får regningen for Vegvesenet-feil

Statens vegvesen har skylden for at deler av riksvei 2 mellom Kløfta og Nybakk er ødelagt, men regningen for utbedringene må bilistene ta. Uakseptabelt, mener NAF.

– For oss er det åpenbart at man ikke kan legge regningen på bilistene når det er Statens vegvesen som har gjort en for dårlig jobb, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i Norges Automobil-Forbund (NAF) til Aftenposten.

Det er både setningsskader og telehiv som har ødelagt deler av den 10,5 kilometer lange veistrekningen som ble åpnet for fire år siden og som nå utbedres. Veien var for svakt fundamentert, konstaterer Statens vegvesen i en rapport.

Ifølge avisa Glåmdalen vil bilistene måtte ta regningen på 750.000 kroner for utbedringen av det to kilometer lange veistykket. Men også nye arbeider er varslet til sommeren. Her blir finansieringsmodellen lik den som ligger til grunn for hele veistrekningen, nemlig 60 prosent i bompenger og 40 prosent i statlige midler.

Dårlig står det også til på E18 i Østfold og E16 i Akershus. Begge disse veistrekningene kan bli gravd opp på nytt. Selv om ansvarsfordelingen ennå ikke er avklart, kan løsningen også her bli å belaste bilistene med bompenger.

– Det er for tidlig å si, rett og slett. Vi må finne ut hvem som har ansvaret. Hvis det er sånn at kostnaden skal betales av Statens vegvesen, så er det ikke gitt om det skal være bompenger eller statlige midler, sier prosjektleder Bettina Sandvin i Statens vegvesen.