Viktig debatt om Fjordbyen

Den anerkjente arkitekten Niels A Torp har skrevet et tankevekkende debattinnlegg om utviklingen av Fjordbyen i Oslo. Han skriver at verken politikere eller plan- og bygningsetaten i hovedstaden bør være stolte av de bygg som nå reiser seg. På mange måter går Torp på barrikadene mot Barcode.

For vår del synes vi at det et greit at både arkitekter og andre folk engasjerer seg – og at denne viktige saken debatteres. Noen vil hevde at det skjer litt på overtid, men det er fortsatt strandlinjer som ligger der som gammelt arvesølv. Torp mener at vi nå bør ta en utbyggingspause – og at vi ikke har folk som er dyktige nok til å ta de rette grepene nå.

Byutvikling er vanskelig. Det er mange meninger og det er mange hensyn som skal tas når byrom skal skapes. .

”Våre strandområder Filipstad, Bjørvika og Sørenga, har mye til felles med tsunamiherjede, eller jordskjelvrammede områder i fjernere strøk, eller for den saks skyld ørkenområder i Saudi Arabia som nå raskt omformes til byområder”, skriver Torp som mener at vi har mye å lære av det som nå gjøres både i Japan og på den arabiske halvøyen.

4 parallelloppdrag om overordnet plan for utbyggingen av Bjørvika ble lansert i 2000. Her ble det desidert valgt galt prosjekt, gal vei fremover. Mange sa fra om dette, skriver han.

Det er nok mange som deler synspunktene til Torp. Mange mener at utbyggingen av Bjørvika er blitt for kald og upersonlig. Mange mener at byen er stengt ute.

Torp mener at alle planer må legges i møllpose – i minst 15 år.

Ellers har vi lagt merke til den til dels opprivende debatten om det nye Munchmuseet. Det er sikkert mange beveggrunner i de ulike politiske partiene for å stoppe planene for et nytt Munch-museum i Bjørvika. Vi tror at hadde det vært satset på et mer arkitektonisk spiselig prosjekt enn Lambda, så hadde det sikkert blitt flertall for et nytt Munch-museum. Nå er et nytt museum for Munchs kunst skjøvet ut i fremtiden.

Vi er opptatt av debatten – og er det andre som har synspunkter om dette så send gjerne en kommentar til bygg.no.