Kraftpris kan avgjøre fremtiden til grønne datasentre

Facebook valgte å legge sin europeiske database til Luleå i Sverige. Norske aktører kjempet om den samme kontrakten, men tapte. En av grunnene kan være måten kraftprisen fastsettes på i Norge.

– Vi har hatt møter med noen av de norske aktørene som tapte kampen om Facebook. Vi er nå i ferd med å skaffe oss mer innsikt i konkurransevilkårene. Det hevdes overfor oss at de fastsetter kraftprisen på en annen måte i Sverige. Jeg snakket nylig med olje- og energiministeren om dette, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) til NTB.

Hun sikter da til såkalt 24/7-kraft. I Norge slår det inn en utjevningstariff på 20 megawatt for denne kraften, mens Sverige kan tilby den samme tariffen fra 5 megawatt.

– Det er viktig for oss å se på om det er noen virkemidler som er annerledes i Norge enn ellers i Europa, sier statsråden.

I en rapport IKT-Norge laget om sitt grønne IT-prosjekt defineres en grønn datasentral som en sentral drevet av fornybar og grønn energi. Rapporten slår fast at forutsetningen er ren og rimelig strøm fra vannkraft, naturlig kulde, få naturkatastrofer, og økonomisk og politisk stabilitet.

Ikke subsidienæring
Aasrud er opptatt av at en utbygging av slike datasentre i Norge ikke blir en subsidienæring.

– De trenger støtte som andre norske bedrifter, men det skal ikke bli en susidienæring, sier hun.

IKT-bransjen peker på at det ga en betydelig signaleffekt at Facebook valgte å legge sitt europeiske datasenter til Sverige.

Fornyingsministeren sier det er viktig at vi klarer å få noen av de store selskapene også til Norge. Hun har bedt om å få dokumentasjon på om det er en struktur i EU som finansierer mer enn det vi klarer gjennom de norske ordningene. Her er kraftprisen sentral.

Forventninger
Per i dag er det to store norske dataprosjekter som det særlig stilles forventninger til.

Lefdal Gruve Drift tegnet i juni i år en intensjonsavtale med IBM om å legge et grønt datasenter til Lefdal Gruve i Nordfjord.

Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) hadde i forrige uke anbudsfrist for dem som ønsker å tilby datalagring. Rjukan Mountain Hall og Rjukan Technology Center har sendt én felles søknad til forskningsstiftelsen.

– Det er forventet at de tar en avgjørelse over jul. Vi har vært i CERNs hovedkvarter i Genève og presentert mulighetene som er i Norge, og nylig møtte jeg representanter fra Rjukan. Vi har kontakt med 6-7 norske tilbydere, uten at jeg vil gå ut med hvem det er nå, sier fornyingsministeren.

Stor aktivitet
Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har inntrykk av at det er ganske stor aktivitet i en del kommuner som er aktuelle for å etablere grønne datasentre.

– Vi har hatt god dialog med både lokale og sentrale aktører i Norge. Flere norske tilbydere har kontakt med internasjonale miljøer, men de må selv gå ut med det når de føler at de er på et nivå der det er aktuelt å gjøre det. Det har vært viktig for regjeringen å være tydelig på at vi har det som skal til for å etablere slike sentre i Norge, sier hun til NTB.

Statsråden stiller seg svært positivt til arbeidet som gjøres på dette feltet.

– Dette er veldig viktig regionalpolitisk, særlig når det gjelder arbeidsplasser og utvikling. Dette er fremtidsteknologi som drøftes på tvers av departementene, sier Navarsete.

Norske myndigheter benytter den samme modellen som Sverige brukte for å få Facebook til Luleå. Kommunen fikk drahjelp av det svenske næringsdepartementet og Invest Sweden.

Det tredje departementet som er særlig involvert i Norge, er Nærings- og handelsdepartementet.

– Etablering av datasentre i Norge kan gi spennende muligheter. For et par uker siden var dette et tema da jeg møtte flere store IT-selskaper i Silicon Valley utenfor San Francisco. Norge har gode forutsetninger for denne typen næring. Vi har blant annet ren og stabil energiforsyning og god infrastruktur, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til NTB.