Krever svar om strømanbud

Stortingsrepresentant Erling Flåtten (H) stiller spørsmål til olje- og energiministeren i forbindelse med manglende konkurranse ved bygging av strøminfrastruktur for nye utbyggingsområder.

Byggmesterforbundet uttrykker tilfredshet med at temaet blir satt på dagsorden. -Særlig med tanke på prisstigningen på boliger er det behov for å endre regelverket, slik at det kan åpnes for sterkere konkurranse, uten at krav til sikkerhet og kvalitet forringes, skriver de i en pressemelding.

Ved utbygging av strøminfrastruktur for utbyggingsområder bl.a. til boligformål er det et tilnærmet monopol på utførelsen. Svært mange aktører som er engasjert i utvikling og utbygging av nye utbyggingsområder, har lenge vært opptatt av den begrensede konkurransen i dette markedet.

Eiendomsutvikling starter ofte med innspill til kommuneplaner, utarbeidelse av reguleringsplaner og bebyggelsesplaner med tilhørende utbyggingsavtaler. Deretter fortsetter det med engasjering av underentreprenører og bygging av infrastruktur (vei, vann, avløp, elforsyning, samt tele-, nett- og tv-kabler).

Ved utbygging av strømnettet, kontaktes den lokale strømnetteier. Netteieren fastsetter omfanget av arbeider som må utføres og krever såkalt anleggsbidrag for full dekning av de kostnader som nytt utbyggingsområde utløser. Dette kan være sanering av høyspent, legging av høyspent i jord, oppgradering av bakenforliggende nett, nye høyspentkabler. Videre oppgradering eller bygging av nye trafoer, samt bygging av lavspentnett med kabelskap og kabler inn på den enkelte tomt.

Når de arbeidene som skal utføres er definert av netteier, sendes dette av nettselskapet ut på såkalt lukket anbud. Dette er lukket i dobbelt forstand, da utbygger ikke kjenner innholdet i forespørselen, hvem forespørselen sendes til, eller hvem som leverer tilbud på arbeidene. Eiendomsutvikler får et brev som angir prognostisert anleggsbidrag og melding om hvem som er tildelt jobben. Ofte er oppdraget tildelt nettleverandørens datterselskap. Utbygger får faktura for innbetaling av forskuddsbeløp (f.eks. 60 % av prognosen) og deretter sluttfaktura.

At arbeidene beskrives av nettleverandøren er rimelig, men deretter bør utbygger kunne administrere anbudsinnhenting og få arbeidene utført blant prekvalifiserte foretak.

Byggmesterforbundet har gjennom korrespondanse med NVE avklart hvor de som reguleringsmyndighet står i saken. Det kan konkluderes med at man i tilstrekkelig grad tar godt vare på de sikkerhets- og kvalitetsmessige utfordringer som kreves, men man har ikke klart å koble dette opp mot et regelverk som

sikrer sterkere og reelt innsyn, samt åpner prosjekteringenetablerer et anbudssystem slik at man reduserer monopoltendenser og styrker konkurransen i dette markedet

Konsekvensen av manglende konkurranse på området er økt risiko for eiendomsutviklere og høyere anleggspriser for eiendom. Særlig med tanke på den sterke prisstigningen på boliger er dette et område hvor man i større grad må etablere et regelverk som også ivaretar behovet for konkurranse. Byggmesterforbundet håper at spørsmålet (se nedenfor) fra stortingsrepresentant Erling Flåtten til olje- og energiministeren vil bidra til dette.