Oppløftende ukeslutt på Oslo Børs

Politiske løsninger i gjeldstyngede Italia og Hellas ble varmt mottatt også på Oslo Børs. Hovedindeksen steg 2,60 prosent til 387,65 poeng.

Den virkelig store børskometen fredag var oljeselskapet DNO International som flesket til med en økning i aksjekursen på 20,78 prosent. Årsaken er trolig at ExxonMobil er blitt det første av verdens «superstore» oljeselskaper som får ha virksomhet i Kurdistan, der DNO også har aktivitet, skriver DN.no.

Ifølge avisa oppfattes utviklingen som en stor tillitserklæring til den delvis selvstyrte irakiske regionen.

Frontline-aksjen har de siste fem dagene steget 35,75 prosent, noe som gjør børsuka til rederiets beste siden 1998, ifølge E24. Fredag alene la aksjen på seg 13,85 prosent, etter å ha falt 75 prosent det siste året.

Samtlige av de 20 største selskapene gikk i pluss på ukas siste handledag, etter en dyster uke preget av uro for eurosonens framtid. Blant dem som steg mest, var Aker Solutions, som endte opp 8,5 prosent. Schibsted-aksjen steg 7 prosent etter resultatvarselet fredag.

Også resten av de europeiske aksjemarkedene kunne ta helg i pluss etter at de gjeldsrammede landene i Europa ser ut til å ha politiske løsninger på plass. Ledende indekser i Tyskland og Italia økte med over 3 prosent, mens optimismen sendte FTSE-indeksen i London opp nærmere 2 prosent. Wall Street åpnet også med et kraftig byks fredag.

Oppgangen i Oslo ble forsterket av økningen i oljeprisen. Nordsjøoljen hadde ved stengetider steget 1,1 prosent til 113 dollar fatet mens den amerikanske lettoljen var opp 1,4 prosent til 98,72 dollar. (©NTB)